Skip to main content

Miközben egyre általánosabban elfogadott tény, hogy a fehér lisztből hiányoznak az olyan alapvető tápanyagok, amelyekre az emberi szervezetnek szüksége van, ugyanakkor az emberek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a teljes kiőrlésű gabonákról sem. Mindenki azt hiszi, hogy a teljes kiőrlésű gabonák tökéletesen egészséges alternatívát nyújtanak a finomított gabonákra, miközben valójában egy egész sereg veszélyt jelentenek ők is egészségünkre.

A gabonaszemek modern feldolgozása

Amikor a gabona először bekerült az emberi táplálkozásba, az emberek nem ilyen formában fogyasztották azt, mint manapság. A pre-ipari társadalmakban a magvakat megerjesztették úgy, hogy azok könnyebben emészthetővé váljanak és a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok jobban felszívódjanak. Napjainkban a szemeket növekvés közben permetezik, aztán magas hőmérsékleten megőrlik, ezzel a zsíros savakat bennük tönkreteszik és megavasítják. Az őrölt liszt még inkább avassá válik, amikor hosszú időn keresztül tárolják. Tartósítószerek, stabilizátorok és egyéb liszt adalékok kevésbé hasznossá, sőt inkább károssá teszik őket egészségünkre.

A szemek feldolgozása nagyon kritikus, mert antinutrienseik egészségügyi problémákat okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik őket fermentálás vagy áztatás útján. Az egyik ilyen antinutrients a fitinsav, mely magnéziummal, vassal, rézzel, kalciummal és cinkkel kombinálódik a bélrendszerben. Ez megakadályozza a testet abban, hogy képes legyen felvenni ezeket a tápanyagokat. Ezért túl sok, modern módon termelt gabonatermék fogyasztása a szervezet ásványianyag-hiányos állapotát idézheti elő.

Az enzim inhibitorok irritálhatják a hasnyálmirigyet és az emésztőrendszert, mivel azok nem teszik lehetővé a cukor és glutén lebontást. Ez allergiákat és egyéb emésztési és autoimmun rendellenességeket okozhat, mint például a coeliakia, Chron-betegség és az irritábilis bél szindróma.

A kevesebb gabona irányvonal

Egyes egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy semmiféle gabonaszemet (a teljes kiőrlésű gabonaszemeket sem) tolerálja jól az emberi szervezet. Ez a megállapítás hozta magával a paleolit táplálkozás előretörését, amely az ősember étkezését veszi alapul. A mezőgazdaság fejlődése előtt, őseink nem férhettek hozzá a magvakhoz és némelyek úgy gondolják, hogy az emberi test genetikailag nem alkalmazkodott a gabona-alapú étrendhez, így azok, akik a “paleo étrend”-et követik, kevésbé valószínű, hogy betegek lesznek. Bár számtalan változata van a paleo diétának, az gyakran halból, füvet legelő állatok húsából, tojásból, gyökerekből, diófélékből, gyümölcsökből, zöldségekből, magvakból és tejtermékekből áll.

A gabonafélék egészségesebb fogyasztása

Ha továbbra is szeretne gaboszemeket fogyasztani, van néhány dolog, amit tehetünk annak érdekében, hogy azok jobban emészthetőek és táplálóak maradjanak. Ha lehetséges, vásároljon bio, teljes kiőrlésű gabonákat és otthon őrölje meg azokat. Keressen savanyú tésztából készült vagy csíráztatott teljes kiőrlésű termékeket a boltban.

Kapcsolódó cikk: Glutén – A rejtett gyilkos

Forrásanyag: http://www.westonaprice.org/food-features/be-kind-to-your-grains

Forrás: http://naturahirek.hu/veszelyes-igazsag-a-gabonaszemek-mogott/ 

” Tudom, hogy féltek. Féltek tőlünk. Féltek a változástól. Nem ismerem a jövőt. Nem azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan fog végződni a háború. Azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan kezdődik. Leteszem ezt a telefont, és megmutatom az embereknek, amit eltitkoltok előlük. Megmutatom nekik milyen a világ, nélkületek. A szabályok, ellenőrzés, határok, és korlátok nélküli világot. Egy olyan világot, ahol minden lehetséges. Hogy utána hogyan folytatjuk, az csak rajtatok múlik.”

Legyél Te is kontribútor!

TOP 5