Skip to main content

 

Egy lépéssel közelebb kerülhetünk a minőségi élelmiszerekhez: végre módosíthatják a Magyar Élelmiszerkönyv húskészítményekről és előkészített húsokról szóló, sokat bírált szabályait.

Folyik a munka, hamarosan korszerűbb, a vevők érdekeit és a minőséget előtérbe helyező változások jelenhetnek meg a honi élelmiszerek szabálykönyvében – számolt be a VS.hu.

hirdetés

Az új jogszabály tervezete végre pontosan meghatározná a gépi csontozású, az íntalanított hús, valamint a szakmában fehér takonynak csúfolt, a csontokról mechanikailag lefejtett hús (MSM) – fogalmát. Az élelmiszerkönyv módosítása néhány termékcsoport esetén előírná, hogy legfeljebb 10 százaléknyit tartalmazhatnak belőle. 

Le a kamuzással!

Pontosítanák a fehérjetartalmat, valamint azt, hogy az áru megnevezésében fel kell tüntetni az állatfajt is. A füstölésre vonatkozó megnevezések sem maradnak a mostani szinten – a műfüstöt és a füstpácot ezentúl fel kell majd tüntetni. 

A máj, májas, májkrém termékekben a minimális májtartalmat 25 százalékra emelnék. Csökkenne a termékek megengedett maximális sótartalma, bizonyos árucsoportoknál a zsír- és víztartalom is. 

Húst a virslibe!

Jó hír, hogy a felvágottaknak legalább 50 százalékban húst kell tartalmazniuk, a minimális szint a párizsi és a virsli esetében 40-ről 51 százalékra emelkedhet. A szafaládé bekerül a Magyar Élelmiszerkönyvbe, aránylag magas, 55 százalékos hústartalommal. Ezen túl meghatároznák a parasztsonkát és a lapockát is, külön kitérve az érlelés és a pácolás módszereire. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: pixabay

TOP 5