Skip to main content

 

Ha az ember belenéz egy tojástartóba a boltban (vagy opcionálisan a fészekbe a tyúkól sarkában), kétféle dolgot láthat benne: fehér vagy barna héjú tojásokat. Nyilván mindenkiben felmerült már a kérdés, hogy mi a különbség a kettő között, és egy egész sor közhiedelem és népi bölcsesség is foglalkozik ezzel, egymásnak teljesen ellentmondó tartalommal, hogy melyik a finomabb, egészségesebb, melyiknek vékonyabb a héja, melyikből jobb süteményt sütni, és melyikből inkább rántottát.

Nos, a tudósok megvizsgálták a kérdést, és az alapos kutatás után arra jutottak, hogy az égvilágon semmi különbség sincs az eltérő színű héj mögött a tojásokban. Ugyanaz a tartalom, ugyanaz az íz, ugyanaz az összetétel.

hirdetés

A tojás héjának színe a tyúkok tollazatával áll összefüggésben: a fehér tollúak általában fehér héjút tojnak, a barnák és vörösek pedig barnát. Ez sem törvényszerűség, előfordulhat, hogy nem stimmel a tojás és a tyúk színe, de a statisztikák szerint túlnyomórészt azért igen. Amerikában erősen tartja magát az a nézet, hogy a barna tojás jobb és egészségesebb, és ezt látszik alátámasztani az is, hogy jellemzően drágább, mint a fehér (Magyarországon általában nem eszerint változik az ár, hanem méret alapján). És érdekes módon ebben is van igazság.

A paradoxon nyitja az, hogy a fehér tollú tyúkok általában kisebbek és kevesebbet esznek, mint a barnák/vörösek, viszont átlagosan ugyanakkora tojásokat tojnak. Ebből fakad, hogy nagyipari méretekben, az úgynevezett csirkegyárakban gazdaságosabb fehér tyúkokat tartani, ennek pedig az az eredménye, hogy a fehér tojást olcsóbban lehet termelni. A háztáji baromfiudvarokban viszont teljesen véletlenszerűen keverednek a különféle színű csirkék, ezáltal a tojások is. A tojás minősége alapvetően attól függ, hogy a tyúkot milyen körülmények között tartják, és mivel etetik, így végül oda lyukadunk ki, hogy a barna tojás a gyakorlatban mégis csak finomabb, mert kisebb eséllyel származik nagyüzemből. Kivéve, hogy a drágább tojás egyenlő jobb minőségű tojás közhiedelem annyira erős lett, hogy a tehetősebb rétegek elkezdtek direkt barna tojást venni drágábban, abban a hitben, hogy az egészségesebb. Erre pedig az élelmiszeripar is rámozdult, és ki is szolgálják ezt az igényt a fehérnél drágább, de ugyanúgy csirkegyárban készült tojással.

Így végül is már megint ott tartunk, hogy önmagában a tojáshéj színe semmit nem mond a tojás minőségéről. És hogy teljes legyen a tanácstalanság az amerikai agrárügyi minisztérium vizsgálata 2010-ben azt is kimutatta, hogy nincsen statisztikailag kimutatható különbség a háztáji, organikus tojás és a csirkegyári tucattojás között összetételben.

A végeredmény tehát: a fehér és barna héjú tojások között kizárólag a héjuk színében van különbség.

Bónusz mini-maistanultamvalamit a végére: az USA-ban illetve az EU-ban árult tojások kölcsönösen illegálisak lennének a kereskedelmi forgalomban. Amerikában ugyanis az az előírás, hogy minden boltba kerülő tojást meg kell mosni és fertőtleníteni, az EU-s szabályozások szerint viszont ez kimondottan tilos.

(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay

TOP 5