Skip to main content

Már tavaly olvashattak nálunk egy neves külföldi tudományos újságban megjelent cikkről, amelyben a szerző arról számolt be, hogy egyes kutatások szerint a szélerőművek csökkentik a szélből kinyerhető energiát globális szinten. Ennek egy remek illusztrációját találtuk nemrégiben.

Egy kis ismétlés: A földet érő napsugárzás és a Coriolis-erő hatására a levegő mozgásba jön, ezt mi szélként érzékeljük. A szélerőművek a levegő mozgási energiáját alakítják át forgómozgássá ezt pedig villamos energiává. Az energiamegmaradás értelmében, a rendszernek energiát kell veszítenie, ha mi veszünk ki belőle. Egy részlet a tavalyi cikkből: „Kleidon számításai során azt találta, hogy ha a szélerőművek energiacsökkentő hatását figyelembe vesszük, a kitermelhető szélenergia globálisan a századára fog csökkeni.”

A fenti képen a Horn Rev 2 tengeri (offshore) szélerőmű park látható Dánia partjai mellett, amely a maga nemében a világon a legnagyobb. Nyolcvan darab 2 MW-os Vestas szélturbinát tartalmaz, amelyek összesen 160 MW teljesítmény leadására képesek. Ennyi energiával akár 150.000 háztartást is el lehet látni villamos energiával. A képet egy nagyon jól elkapott pillanatban készítette a szerző (Christian Steiness). Azt láthatjuk, ahogy az első sor szélerőmű mögött hogyan növekszik a turbulencia, és a többi sor szélerőmű hogyan növeli ezt még inkább. A felhőképződés jelenségét az okozza, hogy a levegőnek nagyon magas volt a relatív páratartalma, közel a víz kicsapódásához, majd a szélerőművet elhagyva a levegő hőmérséklete némileg lecsökkent, ami már elég volt ahhoz, hogy meginduljon a felhőképződés.

A kép rávilágít arra a problémára, hogy a nagyobb szélerőmű telepeken, még megfelelő körülmények mellett is csak az első egy-két sor erőmű tud közel a névleges teljesítményéhez üzemelni, a hátul lévők akár 20-30 %-al kevesebbet produkálnak az így fellépő sebességcsökkenés miatt. A másik dolog, amit a kép jól illusztrál, hogy a szélerőművek milyen hatással lehetnek a globális rendszerre.

2006-ban fejeződött be egy tanulmány, amelyet a Dán kormány megbízásából készítettek, hogy mégis milyen környezeti problémákat vethet fel egy ilyen szélerőmű park. A vizsgálat kiterjedt a madarakra, tengeri élőlényekre és növényekre is. Azt találták, hogy a farm kis hatással van csak a környezetére és negatívat ezek közül alig találtak. Az egyik legjelentősebb említésre méltó változás a tengerfenéki élet megváltozása volt, amely elkezdett burjánzani. Ez köszönhető annak, hogy az alapvetően homokos és sima tengerfeneket az erőműveknek létrehozott alapzat és hullámtörők a tengeri élet számára sokkal inkább lakhatóvá tették. Sokan az erőművek által létrehozott zaj miatt aggódnak, a vizsgálat szerint a tengeri emlősök az építkezés befejezése után hamar visszatértek a környékre, az építkezés előtti szinteket tartva.

A jövőben egyre több ilyen offshore szélerőmű park elterjedése várható, a gyártók sorra jelentik be a nagyobbnál nagyobb típusokat a befektetők számára.

offshorewindnc.org / Energia.ma

Ezeket olvasta már?

A szélenergia mégse megújuló?

Forrás: http://energia.ma/megujulo/szelenergia/20120619-a-szeleromuvek-csokkenthetik-a-globalis-szelsebesseget/

TOP 5