Skip to main content

ROTO okos ablak 

Az okos otthon jellegű műszaki megoldások egy épület szinte bármely pontján tölthetnek be kényelmi funkciót, de vannak esetek, amikor a távolból irányítható, programozható, felhasználótól független megoldások kincset érnek. Ilyen például az időjárás hirtelen változásaira reagáló tetőablak.

Ahogyan a háztartásban is egyre több digitalizált megoldást használunk, úgy váltak mindennapjaink részévé az ún. okos megoldások. Ezek szerepe azonban nem csupán az, hogy emeljék komfortérzetünket, vagy védelmet nyújtsanak, hanem pénzben is kifejezhető megtakarítást is eredményezhetnek.

A nyílászárókat, a falazattal és a tetővel azonos módon az épület fő védelmi vonalaként említhetők. Rajtuk keresztül vagyunk kitéve a legtöbb környezeti behatásnak is, így kijelenthető, hogy a szél- vagy csapadékérzékelőkkel felszerelt ablakoknak nem csupán kényelmi funkciójuk van. Megnyugtató, ha a véletlenül vagy szándékosan nyitva hagyott tetőablakok miatt, az otthonunk közelében keletkező zápor vagy szélvihar esetén sem kell aggódnunk. Az érzékelők ugyanis azonnal működésbe hozzák a megfelelő funkciókat, és az okos funkcióval felszerelt tetőablakok bezáródnak. Ennek ellenkezője is igaz: ha éppen a páratartalom nem megfelelő, számíthatunk arra, hogy kinyítja az ablakot vagy az árnyékolót leereszti, így kellemes lesz a belső klíma, mire hazaérünk.

ROTO termékismertető

Mindez akár előre programozottan, akár a megfelelő eszközökhöz csatlakoztatva, a számítógépen keresztül is irányítható. Otthonunk biztonsági és energetikai állapotáról okostelefonunk alkalmazásai segítségével kaphatunk valós időben információt.

Megújuló energiával működő programozott védelem

Az elérhetetlen magasságban lévő tetőtéri ablakok esetén, vagy ha azok a tető felső részébe kerülnek egy modern egylégterű nappaliban, a legjobb megoldás a motoros mozgatás. És melyek azok a funkciók, amelyek biztonsági, energia- vagy költségmegtakarítást jelenthetnek, és hogyan?

Dönthetünk a szolár-modullal rendelkező vagy saját akkumulátorral ellátott Roto vezérlés között, azaz megújuló energiaforrás használatával is irányíthatjuk hogy mennyi fény, hő jusson az helyiségbe. Az utóbbi esetében így még elektromos bekötésre sincs szükség. A kínálathoz tartozó „plug and play” rendszerrel pedig akár a külső és belső árnyékolók is egyszerűen integrálhatók.

Kockázatmentes biztonság

Bármilyen „okos” megoldás esetén jogosan merülhet fel a kérdés: az mennyire biztonságos, mennyire vagyunk védve a nem kívánt visszaélésektől, meg lehet-e hackelni egy automata rendszert. Az információk végponttól-végpontig történő továbbításáról a Rotoval kompatibilis és bevizsgált Becker vezérlőközpont (BTronic) gondoskodik, amelynek komoly biztonsági elemei révén nem merülhet fel a visszaélés lehetősége sem. Egy jól biztosított rendszert nem tudnak megtámadni a „betolakodók”.

ROTO okos ablak időjárás

A Roto többféle üvegrétegű motoros tetőablakai Designo R4, R6 Designo I8 és RotoQ-4 alkalmasak az épületautomatizálási rendszerekbe való integrációra. A különböző modellek között biztosan megtaláljuk igényeinknek megfelelőt, de mindegyikről elmondható, hogy „van benne anyag”. Az otthonautomatizálási rendszerek átlagos élettartama 20-25 évre tehető. A Roto ezen modelljei a szintén német Becker épületautomatizálási termékeivel kompatibilisek, amelyek természetesen a Roto tetőablakainak megfelelő „üzemidőt” garantálják.

További információ: a ROTO oldalán

A képek forrása: Build Communication / ROTO

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5