Skip to main content
MOL földgáz mező

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a MOL az elmúlt két hónapban, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon, áll a MOL hivatalos közleményében.

A három új kút akár 20.000 átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig.

hirdetés

A MOL 2019-ben indította útjára sekélygáz programját: új technológiával a földfelszínhez közelebb eső, jellemzően kis méretű mezőket célozza meg. Az elmúlt években 18 fúrásból 16 hozott sikert, a vállalat magyarországi évi 1.4 milliárd köbméter gáztermelésének jelenleg nagyjából 5%-át adja a sekélygáz.

Az új találatokat a modern szeizmikus mérések speciális kiértékelése tette lehetővé, amelynek segítségével pontosabb képet kapnak a kutatási szakemberek arról, hogy hol van nagy eséllyel gáz a föld mélyén. A fúrásokkal megcélzott gáztelepek a szokványosnál sekélyebb mélységben, általában 1500-2000 méter közelében találhatóak, a program innen kapta a nevét. A Magyarországon meglévő fejlett gázvezeték-infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a megtalált telepeket nagyon rövid idő, átlagosan 5-6 hónap alatt termelésbe állítsák és a termelt földgáz eljuthasson a lakossághoz és az ipari fogyasztókhoz. Az eddig termelésbe állított sekélygáz kutak kb. 30-40 ezer átlagos családi ház földgázigényét tudják biztosítani, ez a szám az új kutak termelésbe állításával hamarosan eléri az 50.000-et.

„ A három új kút akár napi 750 hordó egyenértékkel járulhat hozzá a MOL napi 32.000 hordó egyenértékes magyarországi gáz és olaj termelésének szinten tartásához, ez évente körülbelül 44 millió köbmétert gázt jelent. A kelet-magyarországi sekélygáz-kutak nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kimerülőben levő mezőink termelésének természetes csökkenését ellensúlyozni tudjuk. A programban az egyik legnagyobb lehetőség, hogy más kutatási projektekhez viszonyítva alacsony kockázattal, jól tervezhetően, jó megbízhatósággal járulhat hozzá a hazai szénhidrogén termelés csökkenésének mérsékléséhez

mondta Homonnay Ádám, a MOL Magyarország Kutatás-termelési igazgatója.

„ Egy-egy új gázkút mögött rengeteg szaktudás, munka és befektetés van, de ezek az erőfeszítések fontos célt szolgálnak, hiszen minden köbméter itthon kitermelt földgáz hozzájárul az ország és a magyar háztartások energiaellátásához. A jövőben is az a szándékunk, hogy minél több szénhidrogént találhassunk Magyarországon. 

– tette hozzá dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója, aki emlékeztetett a pár hónappal korábban bejelentett vecsési kutatási sikerre is.

A Vecsés határában talált kőolaj és a kelet-magyarországi sikeres sekélygázfúrások is jól mutatják: a MOL továbbra is jó úton jár és rövid távon is eredményeket tud felmutatni a hazai kutatás-termelés fejlesztésében. 

A MOL a legnagyobb földgáz kitermelő Magyarországon, 2022-ben 1.4 milliárd m3-rel a hazai termelés 90%-át adta, a sekélygáz aránya pedig nagyjából 5%-os a teljes mennyiségen belül. A vállalat ambiciózus beruházási tervekkel rendelkezik a területen, az elkövetkező öt évben mintegy 200 Mrd Ft-ot tervez befektetni Magyarországon a kőolaj- és földgázbányászatba. Ennek közel 60-65%-a földgáz, 20-25%-a kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

A Kutatás-Termelés divízió munkájában kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének intenzifikálása és a sekélygáz kutatási program. Ezek nélkül a hazai termelés mára a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt 5 évben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Nagyon sok kőolajat talált a Mol Vecsés határában

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By Globetrotter19 - Own work, CC BY-SA 3.0, wikimedia

 

TOP 5