Skip to main content

Az IBM által kifejlesztett Watson szuperszámítógép a mesterséges intelligencia komplex területére, a természetes nyelvek feldolgozására készült megoldás.

Ezen belül is a kérdés-válasz rendszerek kategóriájába tartozik. 2011 februárjában Amerika legnépszerűbb vetélkedőjében mérte össze tudását ember és gép. Watson az IBM Power 7-es szervereinek hálózatán futó szoftverből meríti erejét, amelyet arra optimalizáltak, hogy gyors, pontos és megbízható válaszokat adjon az emberi nyelven megfogalmazott vetélkedő feladványaira.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége Sepp Norbert, az IBM rendszermérnöke szerint Watson képességei igazi áttörést jelentenek a mesterséges intelligencia fejlődésében, mivel a játék rejtvényeiben olyan komplex nyelvi megoldásokkal szembesül, mint a mögöttes jelentés, az irónia, vagy a szójáték. Watson elektronikusan, szövegfájlként kapja a kérdéseket, egy időben azzal, ahogy a stúdióban elhangzanak. Minden kérdésre ezernyi lehetséges választ gyűjt össze, ezeket megbízhatóságuk szerint sorrendbe állítja, s csak akkor jelentkezik válaszadásra, ha úgy ítéli meg, hogy az egyik válasz eléri az aktuálisan meghatározott megbízhatósági küszöböt.

A gépet azóta továbbfejlesztették, hogy képességeit az emberiség javára fordíthassák: orvosi diagnosztikára és pénzügyi elemzésre használják. A Watson az asszisztens, aki átnézi a kórlapokat, a legújabb gyógyszerészeti kutatások eredményét, az orvosi irodalomban megjelenő újdonságokat és felajánl egy diagnosztikai lehetőséget. A gép azt is meg tudja mondani, hogy milyen következtetési módon, milyen valószínűséggel kell figyelembe venni egyes diagnózisokat.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a http://videa.hu/videok/tudomany-technika/szuperszamitogepek-qIETWzsXtJD5ePm1 honlapon, a csatorna weboldalán.

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában. 

TOP 5