Skip to main content

Naponta vásárolsz élelmiszert, teszel valami apróságot otthonodért, és talán a havi jövedelmet is igyekszel gazdaságosan beosztani. Ha fogékony vagy a világ változásaira, megláthatod, hogy milyen lehetőségek adottak számodra egy élhető környezet kialakításához. Az életed minden területét könnyedén tudatossá alakíthatod, annyi energia hozzáadásával, amennyivel megszervezel egy esti tévénézést, vagy egy csevegést a barátokkal. Mindez nem kerül többe, mint eddigi életviteled, sőt a 8 javaslat kivitelezésével tízezreket takaríthatsz meg évente. Hogy hangzik? 

1, Vásárolj mindig nagyobb kiszerelést!

Miért?

Nagyobb tétel vásárlásával évente több, mint 40000 forintot takaríthatsz meg, hiszen a gyártó- és a forgalmazó cégek mindig adnak kedvezményt kartonos, vagy gyüjtőfóliás vásárláskor. Az darabonkénti csomagolás nem gazdaságos és általában műanyag csomagolásban kaphatók. Érdemes összeírni azokat a termékeket, amelyekért naponta, vagy kétnaponta leszaladunk az áruházba, ezzel is üzemanyagot takaríthatunk meg saját pénztárcánk örömére.

2, Csökkentsd a papírt!

Miért?

A zsírfoltok, az ételmaradékok és az olaj-alapú szennyeződések lehetetlenné teszik a papír újrahasznosítását. Ezért van az, hogy a papír törlőkendő és a szalvéta is alkalmatlan egy új papírtermék előállítására. Egy magyar család átlagosan 1,5 tekercs papír kéztörlőt használ el minden héten, melynek éves költsége hozzávetőlegesen 15000 forint. Érdemes tehát mindezeket a termékeket ruhaanyaggal pótolni, vagy a már kidobásra ítélt törülközővel.

3, Használj tölthető elemeket, akkumulátorokat!

Miért?

Egy család átlagosan 32 elemet vásárol évente, mely hatalmas mennyiségű veszélyes hulladékot termel a környezet számára. Mivel hazánkban nem mindenhol megoldott az akkumulátorok és az elemek újrahasznosítása, ezek nagy százaléka a kommunális hulladékgyüjtőben végzi. Érdemes tölthető energiaforrást vásárolnunk kedvenc fényképezőgépünkhöz, vagy a TV távirányítójához, mivel ezek hosszútávon ezrek megtakarítását teszi lehetővé. Nézzük meg a példát a számok tükrében! Egy ceruzaelem - 300 forinttal számolva -, egy magyar családnak évente 9600 forint költséget jelent.
Egy akkumulátortöltő 4 darab tölthető elemmel 8000 forint, ami már most is szembetűnő különbség, nem is beszélve arról, hogy a legtöbb akkumulátort több száz feltöltésre tervezték. Ezzel az éves megtakarításunk jelentősebben nő az évek folyamán.

4, Tekerd le egy fokkal a fűtőtestet!

Miért?

Ez az egyik legegyszerűbb lépés, amit megtehetsz a tudatos életedért és a pénztárcádért. Átlagosan 6000 forintot takaríthatsz meg, vagy a fűtésszámlád 10%-át. Ilyen egyszerű!

5, Csak akkor nyomtass, amikor feltétlenül szükséges!

Miért?

Több liter olaj szükséges egy egyszerű festékpatron előállításához, amelyet átlagosan minden 13 másodpercben kidobnak valahol az országban. Otthoni felhasználók, mint amilyen Te vagy, naponta 0,6 kg papírt használ el, ami éves szinten elképesztő mennyiséget jelent. Az internet lehetőségével most már emaileket küldhetünk a hagyományos levélposta helyett és több gigabájt méretű adatot tudunk eltárolni magunk, vagy mások számára. Érdemesebb ezt az utat járni, hiszen 12 idős fa élete menthető meg 1 tonna papír újbóli felhasználásával. Ha elkerülhetetlen a napi nyomtatás, akkor érdeklődj utána, hol tudod becserélni az elhasznált festékpatront és hol tudod leadni a felesleges papírt újrahasznosításra!

6, Használj költségkímélő fényforrásokat!

Miért?

A hagyományos égők nagy meglepetéseket tudnak okozni a havi villanyszámlánk kézhezvételekor. Tételezzük fel, hogy kicserélünk a lakásban 10 fényforrást CFL (Compact Fluorescent Lamp) égőkre. A CFL égők 60%-kal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos égő. Ez az egyszerű csere kb. 140kg szén-dioxidot takarít meg évente a légkörnek és 12000 forintot a pénztárcánknak.
 
7, Használj tömegközlekedést!

Miért?

Az autó az egyik legnagyobb szén-dioxid kibocsájtó a közlekedési eszközök között, ráadásul a számuk évről-évre egyre nagyobb számban nő! Ahogy a belváros felé közlekedünk, annyival nehezebb parkolóhelyet találnod. Ha ez mégis sikerülne, olyan magas parkolási díjakkal találkozhatsz, ami miatt nem érdemes a család kedvencével furikáznod a városban. Mára már bebizonyosodott, hogy a tömegközlekedés nem lassabb az autóknál, még akkor sem, ha a megállóban kell várakoznunk. A gépkocsi használaton megtakarított pénzen könyveket vásárolhatsz, mellyel hasznosan töltheted az utazás perceit.   

8, Kerüld a veszélye hulladékokat háztartásodban!

Miért?

Bár nehezen tudod elképzelni, a lakásod hemzseg a veszélyes anyagoktól, elég csak körbenézni a háztartási tisztítószerek környékén, a festékek, vagy a rovarirtószerek között. Ezeket nem szabad a kommunális hulladékgyűjtőbe tenni, mivel szivárgás, vagy sérülés esetén a környezetet is károsan befolyásolja. Érdeklődj a házkezelőnél, hogyan oldotta meg a veszélyes anyagok tárolását és elszállítását. Érdemes házilag elkészített szerekkel takarítani, melyek között az ecet és a szódabikarbóna csodákra képes. Jóval olcsóbbak, mint vegyszer-alapú testvérei és környezetkímélőbbek. Angol kutatások eredményei szerint azon háztartások, ahol gyakran használtak tisztító vegyszereket, magasabb volt az asztmás és nehézlégzéstől szenvedő gyermekek száma. Azok költségeit még nem is számoltunk ki.

Összesítés

Egy év alatt közel 150000 forintot takaríthatsz meg a felsorolt lehetőségek alkalmazásával. Ez az összeg az első évek megtakarításait tükrözi, hiszen néhány esetben a hosszabb távú megtérülés jelentősebb.

Kép forrása: http://www.elephantjournal.com/wp-content/uploads/2010/03/trees.jpg

TOP 5