Skip to main content

A leromlott és kopár földterületek újrahasznosítására vonatkozó nemzetközi mozgalom – közismert nevén a Bonni Kezdeményezés -, amelynek az a célja, hogy 2020-ra 150 millió hektár földet állítson helyre, újabb lendületet kapott a Dohában folyó ENSZ Klímatalálkozón azáltal, hogy El Salvador és Costa Rica 1-1 millió hektár helyreállítására vállalt kötelezettséget.

Így elérhető közelségbe került az 50 millió hektáros szint, azaz a vállalás egyharmada, miközben széles körben elismerik azt a tényt, hogy az eddigi legjelentősebb föld-visszahódítási akció tényleg megvalósulóban van.

A 2011-ben a „Nemzetközi Partnerség az erdős területek helyreállításáért (GPFLR) szervezet által Bonnban útjára indított Bonni Kezdeményezés megvalósítása számos előnnyel járna az emberiség és a bolygó számára, növelné az élelmiszerbiztonságot, óvná a biológiai változatosságot és javítaná az emberek megélhetési lehetőségeit. Costa Rica és El Salvador előtt már az Egyesült Államok, Ruanda és a brazil Mata Atlantica Restoration Pact is vállalt hasonló kötelezettséget.

„A kormányok és az emberek elérhető megoldásokat sürgetnek a bennünket érintő legnagyobb veszélyek, így a klímaváltozás, elhárítására. A Bonni Kezdeményezés a természethez kapcsolódó megoldás, ezért is vívta ki a világ figyelmét.” – mondja Julia Marton-Lefevre, a GPFLR programot koordináló IUCN főigazgatója. „Bár az eddig elért eredmény csodálatos, a globális célunkat csak akkor érhetjük el, ha továbbra is olyan kötelezettségvállalások születnek, mint amilyet Costa Rica és El Salvador tett.”

Mára 20 millió hektárra van formális kötelezettségvállalás, India 10 millióra tett szándéknyilatkozatot, további 20 millió hektár várható a „A népek és erdők közép-amerikai szövetsége” (Meso American Alliance of Peoples and Forests) részéről, így elérhetővé válik a meghökkentő 50 millió hektáros kötelezettségvállalási szint. „Ha a következő 10 évben helyreállítanánk 150 millió hektár földterületet, akkor az 11-17%-kal járulhatna hozzá a károsanyag-kibocsátásunk mérsékléséhez, és az érintett helyi és nemzeti gazdaságokba évente több mint 80 milliárd dollárt pumpálna” – állítja Stewart Maginnis, az IUCN, Nature Based szekciójának nemzetközi igazgatója.

„Az a vállalásunk, hogy helyreállítunk 1 millió hektárt – az ország területének a felét – komoly és elszánt válasz a változó klímára, aminek következtében El Salvador 2009-ben az első, 2011-ben pedig a negyedik volt a Germanwatch nemzetközi klímaváltozási veszélyeztetettségi mutatója (Global Climate Risk Index) szerint. – mondja Herman Rosa Chavez, El Salvador környezetvédelmi és természetes erőforrások minisztere. „Megfelelő támogatás esetén, ha ilyen mértékben halad a földterületek újrahasznosítása, számottevő eredményeket érhetünk el a klímaváltozás elhárításában és a biológiai változatosság megőrzésében, ezáltal jócskán csökkenthetjük a széndioxid-kibocsátásunkat, javíthatjuk a megélhetési lehetőségeket, ökoszisztéma szolgáltatásainkat és a katasztrófákkal szembeni ellenállásunkat. A földterületek újrahasznosítása egy védekező stratégiának tűnhet, de El Salvador esetében ez az alkalmazkodás és a klímaváltozásból fakadó veszteségek és károk csökkentésének sürgős és életbe vágóan fontos eszköze.

„Az „Ültess Egy Vállalást Kampány” és a Bianca Jagger Emberi Jogok Alapítvány létrehozójaként és elnökeként lenyűgöznek El Salvador és Costa Rica mai vállalásai, amivel elérjük a 20 millió hektárt, és az 50 milliós szint is elérhető közelségbe kerül. Várjuk, hogy a következő kötelezettségvállalások is hamarosan hivatalosan létrejöjjenek India, „A népek és erdők közép-amerikai szövetsége” és a GPFLR között.” – mondja Bianca Jagger, az „Ültess egy vállalást kampány” nagykövete és a Bianca Jagger Emberi Jogok Alapítvány elnöke.

„A környezet lerombolása komoly emberi jogi téma és a Bonni Kezdeményezés még soha sem volt ennyire releváns. A leromlott és kopár földterületek helyreállítása nem csupán fák ültetéséről szól. Az emberek és a közösségek állnak a helyreállítási kezdeményezés középpontjában, amellyel a terméketlen vagy leromlott területeket egészséges és termékeny tájakká tehetjük.”

„A közvéleménynek továbbra is ösztönöznie kell a kormányokat, üzleti vállalkozásokat és földtulajdonosokat, hogy vállaljanak részt a Bonni Kezdeményezés célkitűzéseiből. Most egyedülálló lehetőségünk van arra, hogy megújítsuk a leromlott és lecsupaszított földterületeinket. A saját jövőnk és a következő generációké múlik ezen.”

Az ENSZ idei Fenntartható Fejlődés „Rio +20” konferenciáján Rio de Janeiróban több mint 1 millió ember tartotta a Bonni Kezdeményezést a második olyan legfontosabb témának, amellyel kapcsolatban a kormányok vezetőinek cselekedniük kellene. A közvéleménynek ezt a lelkesedését használta ki az Airbus és az IUCN, amikor elindította az „Ültess egy vállalást” kampányt, egy online petíciót, amelyen keresztül bárki felszólíthatja a kormányokat, földtulajdonosokat és közösségeket, hogy ajánljanak fel földet a Bonni Kezdeményezés részére. Ez az egyedülálló partnerség egy olyan platformot hozott létre, ami összefogta a közösségi részvételt a Bonni Kezdeményezés legutóbbi sikereiben és vezető szerepet játszik a gyakorlati eredmények elérésében való együttmunkálkodásban.

„Bátorítok mindenkit, hogy támogassa kampányunkat és írja alá a petíciónkat a www.plantapledge.com oldalon.” – mondja Jagger.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2012/12/11/mar-kozel-50-millio-hektar-foldteruletet-hoditottak-vissza

Kép forrása: http://environment.yale.edu/elti/en/events/details/1352/

TOP 5