Skip to main content

Ahhoz hogy létrejöjjön egy közösség, nyilvánvalóan közös célok kellenek. Önfenntartó közösségek esetében ez a cél az öngondoskodás utáni vágyból fakad. Vajon miért vágyik egy közösség arra, hogy maga irányítsa sorsát, ne függjön a társadalmi kötelezettségektől, és saját közösségében állítsa elő a létét biztosító javakat? Bizonyos nézetek azt vallják, hogy szükségszerűségből, hiszen egyre nehezebb a megélhetés. A valóságban azonban nem ez motiválja az ilyen közösségek létrejöttét.

Kívülállóként vizsgálva a kérdést azt a megállapítást is tehetnénk, hogy emberek egy csoportja nem akar részt venni a társadalmi szerepvállalásban és egyéni vagy szűkebb környezete érdekeit, igényeit kívánja csak kielégíteni. Az ilyen közösségek tagjai azonban nem azért változtatnak életükön, hogy az emberiség többi tagját sorsukra hagyják, és csak magukkal törődjenek.

Talán sok ember számára hihetetlenül hangzik, hogy vannak egyének, akik azért kezdik el a maguk útját járni, és gondoskodni önmagukról, hogy másokon is és az egész bolygón segítsenek. Aki már beszélgetett egy önfenntartásra törekvő emberrel minden bizonnyal megállapíthatta, hogy szó sincs önző, egoista gondolkodásról. Ezek az emberek aggódnak másokért, és szívükön viselik az élőlények és a Föld sorsát.

Még is mi az, ami elindítja ezeket az egyéneket, csoportokat a változás útján? Egy igen elgondolkodtató idézet talán választ ad a feltett kérdésre:

Ha egy élő szervezetet szélsőséges támadás ér, megszűnik a központi vezérlés és az egyes szervek „önálló életre kelnek”. Önellátóvá, önvezéreltté válnak, amíg vissza nem áll az egész-ség. Az emberiség is csak akkor tudja túlélni a támadást, ha élő szervezet mintájára kisebb önellátó, önvezérelt közösségekbe szerveződik.”

(Géczy Gábor)

Az emberiség, sőt maga a Föld is élő szerves egészet alkot. Minden egyes élőlény része a Földnek, akár csak sejtjeink testünknek.   

Vajon milyen támadás érhette az emberiséget, amely arra késztetett bizonyos csoportokat, hogy önszerveződő közösségeket hozzanak létre? Ilyen támadás lehet a környezetszennyezés, a tömegtermelés következménye által előállított rosszminőségű táplálékok, a stressz, és még sorolhatnánk.    

Az orvostudomány szerint a szervezetet ért stressz hatására háromféle válaszreakció léphet fel:

  • Első: a vészreakció. Ezen már túljutott az emberiség.  
  • Második: az ellenállás és az alkalmazkodás a minket ért támadásokra. Szinte már meg sem lepődünk egy újabb veszélyt jelentő, létünket fenyegető kijelentés hallatán.
  • Harmadik: a krónikus stressz. Ilyenkor már folyamatos feszültségben élünk, nem látjuk a kiutat a minket ért támadással szemben. Lassan kimerülünk és megbetegszünk.

Szerencsére még az emberiség egészét nem érinti a krónikus stressz állapota, bizonyíték erre a kiutat keresők népes száma. A változások előőrsei az önfenntartásra törekvő közösségek, mkik hosszabbtávon olyan példaértékű életmódot dolgozhatnak ki, amely hatással lehet az egész emberiség jövőjére. Watzlawick (1974) pszichológus, filozófus szerint: „Az „első-fajú” (first-order change) változás az adott rendszer keretein belül történik, és magát a rendszert változatlanul hagyja; a "másod-fajú" (second-order change) változás ugyanakkor megváltoztatják magát a rendszert is.”

A változás első jelei már megtörténtek, példa erre a több száz önfenntartó közösség világszerte. A jövő társadalma pedig fokozatosan az egész emberiséget változtatja majd meg.

Miért lesz tehát önellátó egy közösség? Az őt ért hatások következtében, élő szervezet módjára reagál környezete változásaira, visszaállítva így maga és környezete egészségét.

Felhasznált irodalom:

Gelei András: Szervezeti keret és szervezeti változás: egy értelmezései kísérlet
http://www.szociologia.hu/dynamic/960304gelei.htm

Sulinet: Az immunrendszer http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/az-egeszseges-eletmod/az-egeszseges-eletmod/az-immunrendszer/a-specifikus-immunvalasz

Géczy Gábor: Bárka program http://hu.scribd.com/doc/60778846/Barka-program-Geczy-Gabor-irasa

Kép forrás: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=444265448954560&

Forrás: http://www.felsofokon.hu/onellato-kozossegek-hazankban/2012/11/14/miert-lesz-onellato-egy-kozosseg

TOP 5