Skip to main content

Az IMF két vezető közgazdásza jelentésében elismeri, tévedtek, amikor a közkiadások drasztikus lefaragását követelték a bajba jutott országoktól. A Nemzetközi Valutaalap magas beosztású elemzői részletes tanulmányukban kénytelenek voltak elismerni: a válság csúcsán, 2010-ben a szervezet téves előrejelzéseket adott, az IMF módszeresen alábecsülte a pénzügyi megszorítások hatását a munkanélküliség növekedésére és az országokon belüli kereslet csökkenésére.

Olivier Blanchard és Daniel Leigh most részletesen, matematikai számításokkal támasztotta alá, hogy az úgynevezett pénzügyi multiplikátorok téves felmérése miatt a gyors költségvetési lefaragások nem érték el a kívánt célt olyan uniós tagállamokban, mint Görögország, Portugália és Spanyolország.

Noha az önkritikus belső jelentés nem tükrözi a washingtoni székhelyű nemzetközi testület hivatalos álláspontját, a jelzés mégis egyértelmű, az IMF már a múlt év végén is inkább enyhítette volna a válságállamokkal szemben támasztott követelményeket, míg az Európai Bizottság - főleg német nyomásra - kitartott a gyors pénzügyi konszolidáció mellett. A januártól munkába lépő ír uniós elnökség programjában központi szerepet kap a munkanélküliség leszorítása és a gazdasági növekedés beindítása.

Csath Magdolna: Elszámolta magát az IMF

A nem neoliberális közgazdászok már "az első percben" mondták, hogy baj lesz az IMF módszereivel - fejtette ki a szakember az M1 Ma reggel című műsorában. Csath Magdolna a műsorban elmondta: a Nobel-díjas Paul Krugman szerint nem először tette olyat a Nemzetközi Valutaalap, hogy a világ egy részére rákényszerített megszorításokat, s utána jöttek a társadalmi problémák.

A közgazdász az amerikai szakértőt idézte, aki szerint nagyon könnyű a fűtött szobákból, jó pénzért matematikai modelleket összeállítani, ám felmerül a felelősség kérdése is, hiszen ennek következtében emberek veszíthetik el a lakásukat, halhatnak éhen. A magyar közgazdász leszögezte: az Európai Bizottság és az Európai Központ Bank most is azt állítja, hogy a megszorítás a megoldás. Csath Magdolna egyben emlékeztetett rá, hogy ezekre az intézkedésekre a költségvetési hiány miatt volt szükség.

Egy friss tanulmány szerint az EU az elmúlt négy évben 5 ezer milliárd eurót fordított a bankok megsegítésére, amire azért volt szükség, mert a pénzintézetek rossz döntéseket hoztak. Csath Magdolna szerint ezek a pénzek hiányoznak az állami költségvetésekből, és a bankokat óriási felelősség terheli érte. A megszorítások miatt óriási gazdasági problémák keletkeznek; azzal, hogy a pénzt kivonják a gazdaságból, beindul a recesszió. A közgazdász elmondta: az EU-ban már több mint 50 százalék a szegények aránya, és az euró bevezetése (1999) óta a legnagyobb a munkanélküliségi ráta, csaknem 12 százalékos.

Forrás: http://veddamagyart.info/gazdasag/5262-tevedes-volt-kenyszeru-beismeres-imf-nel

TOP 5