Skip to main content

A bankok nem csak ügyfeleiket, befektetőiket, hanem az államot, az állami szerveket és a bankfelügyeletet is átverték.

Kivételesen nem Magyarországról szól történetünk, hanem a szabadság és a korlátlan lehetőségek hazájáról, az Egyesült Államokról. Minderről a Hírvilág forgatott, a film 2014. 08. 24-én készült (Sivatagi vihar címmel), az adott rész 15.25-től látható. 

A probléma oly mélységű, hogy a bankok előre menekülve peren kívül próbálnak megegyezni, a jogi eljárásokban uis semmi esélyük sem lenne. Teszik ezt annak ellenére, hogy rekordméretű bírságot kell megfizetniük, valamint kártalanítani kell ügyfeleiket, sőt befeketőiket is, ezzel elvesztve kb. egyéves profitjukat.

Mára egyértelműen beigazolódott, hogy a hitelintézetek nem csak ügyfeleiket, hanem milliárdos befektetőiket is átverték, majd az államot, pontosabban az azt képviselő bankfelügyeletet is megtévesztették, mindezzel globális pénzügyi válságot okozva.

Pénzügyi eszközeik átláthatatlanságánál már csak móhoságuk volt nagyobb, hangzik el a filmben. Másképp nem tudunk fogalmazni, egyszerűen csalást követtek el partnereik terhére, úgy állítva be az egyes ügyleteket, mintha azok alig tartalmaznának kockázatot, holott jól tudhatták, hogy ez nem így van, sőt az egyes ügyletek nem lehetnek másak, mint "tuti bukások".

Hogy mik is voltak ezek a pénzügyi eszközök, kiderül a videóból, külön nem ismertetnénk, inkább már csak egy kérdés megválaszolását hagynánk a kedves olvasóra. Vajon a világ más országaiban, így pl. Magyarországon mikor lesz hasonló elszámoltatás? Vagy a hazai bankok csak kárvallottjai voltak a globális, dominószerűen terjedő pénzügyi válságnak, és nem a (társ) okozói? 

Talán sohasem tudjuk meg a választ...

A film itt érhető el.

Kép

TOP 5