Skip to main content

 

A közgazdász Andrew McAfee szerint igen valószínű, hogy robotok fogják átvenni a munkát tőlünk — vagy legalábbis a jelenleg ismert munkákat. Ebben a jövőbe tekintő előadásban arról elmélkedik, vajon milyenek lesznek a jövő foglalkozásai, és milyen oktatás szükséges a következő generációknak, hogy ezekre a munkákra alkalmassá váljanak.

Mik a konkrét jelek?

Az előadó szerint egyre több scifinek tűnő dolog valósul meg életünkben, és egyre kevesebb olyat látunk világunkban, ami munkalehetőségnek tűnik. Az autonóm gépjárművel eljövetelével egyre kevesebb teherautó-sofőrre lesz szükség például, de egyre több olyan számítógépes programot is fogunk majd használni, ami miatt nem lesz szükség vevőszolgálati képviselőkre, hibaelhárítókra és diagnosztikusokra. Az emberiség a technológiai munkanélküliség korába lép, ami már csak azért is érdekes, mert nem olyan rég az emberiség majdnem elérte a teljes foglalkoztatottságot. Gépeink azonban ma már beszélnek, látnak és hallanak, írnak és válaszolnak, azaz egyre intelligensebbek lesznek, kiiktatva az embert egy sor munkakörből.

Már most nyilvánvaló, hogy robotok fognak helyettünk dolgozni, még ha a humanoidok jelenleg elég kezdetlegesnek is mondhatók, szemben az iparban használatos robotokkal. Ez pedig a McAfee szerint egy nagyszerű és boldog világot hoz el az emberiség számára, hisz pl. egy művész most valódi alkotóvá válhat, nem kell vesződnie a „hétköznapi dolgokkal”, nincsenek korlátok, pl. finanszírozásban rejlő gátak.

A csodás jövő azonban problémákat is szülhet. Lesz-e pl. olyan erős középosztály, mint amilyen pl. a világháború után volt Amerikában, mely képes lesz annyi terméket megvenni, amit a gépek gyártanak. Kérdés az is, hogy vennének a robotok termékeket, nyilván nem, vagyis az „ember gyárt, ember vesz terméket” elvet hogyan lehetne érvényesíteni az újkorban. (szerintünk sehogy – szerk.)

McAfee nem fél attól, hogy a gépek fellázadnak majd ellenünk, szerinte a számítógépe, ha rá is ébred valaha arra, hogy van-e nyomtatója, nem jelent veszélyt. (Szerencsére mások, közöttük ismert tudósok, nem látják olyan egyszerűnek ezt a kérdést – szerk.) Az előadó sok minden mellett állítja még azt is, és ezt korábbi statisztikákkal és tanulmányokkal igazolja alátámasztani, hogy a robotok nem fogják elvenni a munkánkat, egyszóval a közgazdász csodálatosnak látja a jövőt, vélhetőleg mindenkinek lesz munkája, csak más, vagy másképp.

Csodás jövő?

Ezzel szemben korábbi cikkünkben azokról az állásokról írtunk, melyekre nem lesz szükség már a közeljövőben sem. Az ott megszólaló Tomorrow Today Global amerikai jövőkutató központ szerint 2025-ben már nem lesz szükség ügyvédekre, privát bankárokra, könyvelőkre, statisztikusokra, de még frontvonalba küldött katonákra sem: szoftverek és robotok helyettesítik majd őket. (Ez a cikk ide kattintva folytatódik...)

Hogy kinek lesz igaza, a közgazdásznak vagy a jövőkutató központnak, egyáltalán mit hoz a jövő, (szerintünk) a legöregebb hindu se tudja. Jelenleg az emberiséget számos más probléma köti le. Pl. a klímaváltozás vagy a migráció, mely önmagában is befolyásolja, kinek lesz, kinek marad egyáltalán munkája az elkövetkezendő 50-100 évben.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

A kép csak illusztráció

TOP 5