Skip to main content

 

Éjjel sátorban aludt, nappal íróasztala alatt rejtegette egy hátizsákban cuccait az ENSZ híres hajléktalan gyakornoka.

Ügyével felhívta a figyelmet a világ más táján is problematikus gyakornoki rendszerre, amelynek egyik fő hibája, hogy jó családi háttér nélkül nem lehet benne részt venni.

A gyakornoki státusz olyan, mint egy befektetés: a szakmai gyakorlattal, illetve az adott helyen megszerezett kapcsolatokkal, tapasztalattal váltják ki a fizetést vagy annak egy részét. A programban részt vevőnek, ez mégis megéri, hiszen később hasznosítani tudja itt szerzett tudását, készségeit, ha az adott szakmán belül maradnak.

hirdetés

Így gondolta ezt az új-zélandi David Hyde is, amikor jelentkezett az ENSZ genfi székházába gyakornoknak – írja a Quartz. Az ENSZ teljesen világossá tette rögtön az elején a feltételeit: nincs fizetés, útiköltség, étkeztetés, se egészségügyi biztosítás. Ez azonban nem rettentette el Hyde-ot a jelentkezéstől, ugyanis ekkor még nem tudta, hogy szakmai gyakorlatát a világ egyik legdrágább városában fogja tölteni.

Amikor szembesült a körülményekkel, vett egy sátrat és egy folyó partján töltötte a gyakorlat első két hete alatt az éjszakákat, nappal pedig a cuccait egy hátizsába tuszkolva rejtegette az asztala alatt. Két hét után felkapta a történetét egy helyi lap. A genfiek rögtön segítséget ajánlottak fel neki, egyben pedig bírálták az ENSZ gyakornoki programjának szabályait, mivel szerintük összeegyeztethetetlen, hogy egy szervezet, amely kartájában az emberi jogokkal kiemelten foglalkozik, ingyen dolgoztat embereket.

Ahmen Fawzi, a genfi központ szóvivője viszont azt mondta: felesleges úgy beállítani az ENSZ-t, mintha rabszolgaként bánna a gyakornokokkal, mert világosan tájékoztatnak mindenkit a körülményekről és feltételekről. „A gyakornokok önszántukból jönnek ide. Ki kell tölteniük egy kérdőívet, és mi bízunk benne, hogy ebben valós válaszokat írnak be.”

Hyde elismerte, hogy megtévesztő választ adott, amikor azt állította, hogy képes eltartani magát a Genfben eltöltött idő alatt. Azonban aggasztónak tartja, hogy ezeket a gyakornoki posztokat általában jómódú családok gyermekei tudják betölteni, és azt mondta: erre szerette volna felhívni a figyelmet. Fawzi szerint jól sikerült az akció, viszont tisztában voltak már azzal, hogy a rendszerükön változtatni kell, hiszen már voltak ezzel kapcsolatos tüntetések is Genfben.

Jelenleg az ENSZ kötelékében csak Genfben 162 ember tölti szakmai gyakorlatát, azonban ahhoz, hogy változzon a helyzet, a 193 tagállamnak meg kell szavaznia a büdzsé bővítését. Annak ellenére, hogy az ügy nagy nyilvánosságot kapott, és végül egy új-zélandi genfi lakos nagylelkű felajánlásával élve beköltözött egy lakásba, végül augusztus 12-én felmondott az ENSZ-nél.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay

TOP 5