Skip to main content

 

Napközben egyre nőtt a feszültség Horvátországban, 11 003 menekült kelt át szerda reggel óta Tovarnikba.

Ez történt csütörtökön, menekültválság percről percre itt ->>>>

  • A horgos-röszkei határátkelő hétfő éjjeli lezárása után a menekültek elég hamar megváltoztatták az útvonalukat Nyugat-Európa felé, és már a szerb-macedón határról buszokkal indultak a szerbiai Sid városába, a sid-tovarniki határátkelőhöz. Napközben egyre nőtt a feszültség Horvátországban, 11 003 menekült kelt át szerda reggel óta Tovarnikba. Érezhetően elfogyott a kormány türelme, végül Horvátország késő este lezárta Szerbia felé vezető határait, és a hadsereget mozgósítását is lehetővé tették.

  • Tovarnik vasútállomásán napközben folyamatosan nőtt a tömeg, volt, hogy hatezren zsúfolódtak össze, miközben a legtöbben a Zágrábba menő különvonatot várták. Napközben teljes volt a káosz, nem volt elég víz és vécé sem. Sokan az autópályán gyalogoltak Eszék felé. Horvátországban többször áttörtek kordonokon a menekültek, százak, de lehet, hogy ezrek nincsenek jelenleg a horvát hatóságok látóterében. Horvátország alkalmatlan ahhoz, hogy csatlakozzon a schengeni övezethezmondta Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szerint a horvát bevándorlásügyi rendszer egy nap alatt összeomlott. Külön kiosztotta Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt.

  • Magyarországra eddig ötszáz menekült jött át a zöldhatáron Horvátország felől. Kerítés ott nincs, tettük a magyar törvények szerint szabálysértés. A Baranya megyébe érkező menekülteket előbb a siklósi rendőrkapitánysághoz szállítják rendőrautókkal, majd onnan csuklós BKV buszokkal viszik tovább valamelyik befogadóállomásra. A kormány ezért Baranya és Somogy megyére is kiterjesztik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Az előkészítés után azonnal megkezdik a fizikai akadály építését a szükséges horvát szakaszokon.

  • A menekülthelyzet volt a legfontosabb témája az e heti Kormányinfónak, Lázár János szerint a kedden életbe lépett változások után több változás is történt. Szerinte szeptember 14-éig több mint 200 ezer illegális határátlépőt fogtak el. A hétfői 9380-ról viszont pár százra csökkent az illegális határátlépők száma. Embercsempészt sem fogtak el szeptember 15. óta. Lázár szerint „az európai blabla ellenére ez volt az egyetlen megoldás."

  • A horgosi átkelőknél már csak néhány százan maradtak Szerbiában, a többiek visszamentek Magyarkanizsára, és inkább nekiindultak a horvát útnak. Több szerb busz is érkezett menekültekért, hogy a horvát határhoz vigyék őket.

  • Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az Európai Parlament közben megszavazta azt a javaslatot, ami arról szólt, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól – a korábbi vállalásokon felül – 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam.

  • Személyes okora hivatkozva lemondott Manfred Schmidt, a német Migrációs és Menekültügyi Hivatal vezetője. A német bevándorlási hivatal súlyos elmaradásban van, 250 ezer kérelmet nem tudott feldolgozni. Schmidtnek komoly szerepe volt abban is, hogy a menekültek tömegesen indultak meg Németország felé. Egy interjúban ugyanis azt mondta: a befogadható szír menekülteknek nincs felső határa, Németország bármennyi embert képes integrálni. Két nap alatt egyébként 15 ezren érkeztek Németországba. Sok menekült vár bejutásra a német–osztrák határon álló hídnál, a Salzburghoz közeli Freilassingnál. Németország közben Csehországgal szomszédos határára is kiterjesztette a határellenőrzést.

  • Berlinben egy rendőr lelőtt egy férfit, aki egy rendőrnőre támadt. A támadóról később kiderült, hogy iszlamista terroristaként tartották nyilván. A támadásban a rendőrnő is megsebesült.

  • Ötezer menekült érkezhet a napokban Szlovénia határaira – amely egyben a schengeni övezet külső határa is – a Vöröskereszt becslései szerint. A szlovén hatóságok és segélyszervezetek gyorsított üzemben készülnek a menekültek fogadására, a határőrség azt mondta, nem fogják hagyni a menekültek ellenőrizetlen ki-be áramlását, és náluk nem fognak ezrek menetelni az autópályán. A tervezett regisztrációs pontokat és befogadóközpontokat már ki is jelölték. Aki nem kér menedékjogot, azt visszautasítják Horvátországba.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

Kép: Elvis Barukcic / AFP

TOP 5