Skip to main content

 

Az új uniós határőrizeti szerv a tagállamok belegyezése nélkül is védheti az EU külső határait - ez derül ki abból a javaslatból, amit az Európai Bizottság kedden nyújtott be. Az ügynökség létszáma 2020-ra elérné az ezer főt, és 320 millió euróból gazdálkodhatnak.

Az Európai Bizottság kedden benyújtotta javaslatát az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására, amelynek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

hirdetés

A varsói székhelyű Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervét Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke ismertette az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén.

Az előterjesztés értelmében az eddigi rendszer helyett egy állandó part- és határőrizeti szervet hoznának létre.

Ennek jogában állna átvenni az Európai Unió külső határainak őrizetét akkor is, ha valamely tagállam kormánya azt ellenzi.

A brüsszeli bizottság jogköre lenne a határőrizeti egység telepítése egy adott határszakaszra, az új határrendészeti alakulat és parti őrség igazgatási testületének ajánlása alapján.

320 millió euróból gazdálkodhatnak

A Frontex jelenlegi létszáma körülbelül 400 fő, de a tervek szerint

az új ügynökség létszáma 2020-ra eléri majd az 1000 főt.

Emellett a tagállamok egyfajta gyorsreagálású készültségi erőként további legalább 1500 határőrt biztosítanak számára, akik szükség esetén néhány nap alatt mozgósíthatók és bevethetők lesznek.

Az új szervezet költségvetése is majdnem háromszorosa lesz a jelenleginek: 2020-ra 322 millió euró, szemben az erre az évre eredetileg betervezett 114 millió euróval.

Az Európai Bizottság a schengeni határkódex módosítására is javaslatot tett annak érdekében, hogy mindenkit, az uniós állampolgárokat is ellenőrizzék a külső határokon.

Mint Timmermans mondta,

a külső határok ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy az Európai Unió állampolgárai biztonságban érezzék magukat.

Timmermans szerint a tervezett biztonsági háló létrehozása elengedhetetlen, annak felhasználására azonban remélhetőleg soha nem fogunk rákényszerülni.

Az alelnök elmondta, hogy a bizottság a jövő év elején új javaslatokkal fog előállni a dublini egyezmény tekintetében is.

A lengyelek ellenzik

Sajtóhírek szerint Németország és Franciaország támogatja a kezdeményezést, míg például Lengyelország élesen ellenzi azt.

Az ódzkodó tagállamok megnyugtatására EU-tisztségviselők azzal érveltek, hogy

a nemzeti kormányok megakadályozhatják a közös erő bevetését,

feltéve, ha a lépést a tagállamok többsége is ellenzi.

Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő csoport óva intett attól, hogy az állandó határőrizeti szervezetet a migránsok és menekültek jogainak kárára hozzák létre.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: A Frontex keretében dolgozó német rendőrök a görög Leszbosz szigeténél, Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

TOP 5