Skip to main content

 

Bill Gates milliárdokkal lett szegényebb, de így is ő maradt a leggazdagabb, Amancio Ortega sokat nyert az idén, de végül nem tudta megőrizni vezető helyét. Voltak persze mellette mások is, akik jó évet zártak, összességében azonban csökkent a 400 leggazdagabb ember vagyona.

Kicsivel szegényebb lett idén a világ 400 leggazdagabb embere – írja a Bloomberg. Az áruk világszerte csökkenő árát, valamint a kínai gazdaság lassulását a befektetők és a gyártásban, kereskedelemben utazó cégek is megérezték – 2012 óta 2015-ben csökkent először a leggazdagabb emberek vagyonindexe.

hirdetés

Durva monopólium

A világ leggazdagabb emberei közül 2015 legnagyobb vesztese Carlos Slim mexikói telekommunikációs mogul volt. Carlos Slim 2010 és 2013 között, Bill Gateset megelőzve a világ leggazdagabb embere volt, vagyonát a Telmex, az América Móvil és a Grupo Carso nevű mexikói telekommunikációs cégekkel alapozta meg – a vállalatokon keresztül szinte a teljes mexikói távközlési szektor az ő kezében összpontosul, sőt, jelenleg a mexikói tőzsdén forgalomban lévő részvények mintegy 40 százalékát Slim valamelyik cége adja.

Később újabb szektorokban, országokban is megvetette a lábát. Miután több latin-amerikai és afrikai országban leányvállalatot nyitottak, az América Movil az osztrák Telekom Austria többségi tulajdonát is megszerezte.

Milliárdokba került az új törvény

A nagyvállalatok számára kedvezőtlen folyamatokat azonban még a mexikói oligarcha cégei is megérezték. Az America Móvil-részvények árfolyama az év végére 25 százalékkal csökkent a New York-i értéktőzsdén.

Slim egyébként már korábban egy negatív spirálba került: 2014-ben az ötödik helyre csúszott vissza a leggazdagabbak listáján a mexikói kormány monopóliumellenes intézkedéseinek következményeként. Az új szabályozások arra kötelezték az América Móvilt – Slim vezető cégét –, hogy erőforrásai jó részét adja át egy újonnan létrehozott cégnek, piaci versenyt teremtve. Igaz, ennek az új cégnek, a Telesites-nak ugyanazok a tulajdonosai, mint az América Móvilnak: a részvényeken maga Carlos Slim, a Slim-család alapkezelője, illetve Slim egy másik cége osztoznak. Ennek ellenére a változások igencsak meggyengítették a Slim-cégek részvényeit. 2014 eleje óta Carlos Slim vagyona mintegy 20 milliárd dollárral csökkent.

Egy nap alatt 3,2 milliárdos veszteség

Szintén tőzsdei folyamatok miatt vesztett 11,3 milliárd dollárt Warren Buffet amerikai befektető, aki idén a világ harmadik leggazdagabb embere volt. Buffet cége, a Berkshire Hathaway 2015-öt súlyos veszteségekkel zárta, a cégnek 2009 óta nem volt ilyen rossz éve. A veszteségek egyik fő oka az volt, hogy Buffetnek komoly befektetései voltak az olajiparban,és az olajárak esésével ezek értéke is csökkent.

Jóval kisebb veszteségeket könyvelt el, mégis igenrossz évet zárt Bill Gates,a világ jelenleg leggazdagabb embere is. Az év eleje óta 3 milliárd dollárral lett szegényebb,ezt főként ő is a kínai tőzsdekrachnak köszönheti – csak az augusztus 24-i „fekete hétfőn” Bill Gates 3,2 milliárd dollárt vesztett ázsiai befektetésein.

Börtönbe került

A nagy bukások között külön említést érdemel Andre Esteves brazil üzletember, a legnagyobb latin-amerikai befektetési magánbank volt vezetője. Esteves idén már nem került fel a listára: az üzletember ellen korábban korrupciós vádak miatt indult nyomozás,idén azonban őrizetbe vették, mert a gyanú szerint megpróbálta befolyásolni a nyomozást.

Letartóztatása után lemondott a Banco BTG Pactual SA vezetéséről, ezután a bank részvényei csaknem 50 százalékkal zuhantak. Esteves vagyona szintén apadni kezdett, 4,9 milliárd dollárjából 3,8 milliárd maradt az év végére.

Nagyot ment az Amazon

Nem minden milliárdos könyvelt el azonban idén veszteségeket. Az év legnagyobb nyertese az Amazon.com alapítója volt: Jeff Bezos az idén eddig megduplázta a vagyonát, 31 milliárd dollárral lett gazdagabb, 59 milliárdos vagyonával így jelenleg ő a világ 15. leggazdagabb embere.

Európa leggazdagabb embere, a spanyol Amancio Ortega 10 milliárd dollárral lett gazdagabb az idén. Ezzel a negyedik helyre ugrott a listán az egyebek mellett a Zara divatmárkát is magáénak tudó Inditex tulajdonosa. Ahogy a Forbes októberben beszámolt arról, Ortega rövid időre Bill Gates-et is megelőzte amikor egyetlen tőzsdei manőverrel 4 milliárd dollárral emelkedett a vagyona, bár az első helyet végül nem tudta tartani.

Kínai kilengés

Az egyes országok közül a kínai milliárdosok gazdasági helyzete változott a legtöbbet. Januárban 23, májusban már 31, az év végére, a fekete hétfő után, viszont csak28 kínai név szerepelt a 400-as toplistán. A kínai üzletemberek vagyona az év elején összesen 205 milliárd dollár volt,  a májusi csúcson 348 milliárd, ami az év végére 256 milliárdra esett vissza.

Sok pénzt vesztettek az év során az orosz milliárdosok is,feltehetően továbbra is az olajválság és a nyugati szankciók hatására. A 400-as listán szereplő 25 orosz milliárdos közül 19-en 8 milliárdnál is több pénzt bukott.

Az igazsághoz hozzátartozik ugyanakkor, hogy a 400-as toplistán csak üzletemberek szerepelnek, politikusok nem, ugyanis ellenkező esetben elképzelhető, hogyVlagyimir Putyin orosz elnök a lista elején végezne. Legalábbis az oroszországi befektetési bank, a Hermitage Capital Management vezetője, Bill Browder februárban arról beszélt, hogy Putyin magánvagyona a 200 milliárd dollárt is elérhet, ami még Bill Gates vagyonánál is jóval több.

Rosszabbul teljesít a bányászat

A legnagyobb nyereségeket idén is a technológiában utazó üzletemberek zsebelték be. A 44 vezető tech-milliárdos összesen 81 milliárd dollárral növelte vagyonát– ebből 31 milliárd Jeff Bezos Amazon-alapító vagyongyarapodása. 12 milliárddal növelte a tőkéjét a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, aki az idei listán a 16. lett.

Sergey Brin és Larry Page, a Google anyacégének, az Alphabet-nek alapítói közösen 20 milliárd dollárral lettek gazdagabbak.

A legrosszabb befektetés idén a bányászat, a fémipar és a fosszilis energiahordozók kitermelése, forgalmazása volt. Az ilyen ágazatokban utazó milliárdosok idén összesen mintegy 32 milliárd dollárt vesztettek. Köztük volt Gina Rinehart, a Hancock Prospecting bányászati vállalat vezérigazgatója, Ausztrália leggazdagabb embere is. A vasérc árának esése miatt Rinehart 10 milliárdos vagyonának mintegy negyedét vesztette el idén.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: Carlos Slim bukta idén a legtöbb pénzt elsősorban a mexikói monopóliumellenes törvények miatt, Forrás: AFP/Inti Ocon

TOP 5