Skip to main content

 

A Knightscope nevű startup hatalmas tőkeinjekciót kapott. A vállalat profilja a biztonsági robotok fejlesztése.

Ezek a futurisztikus készülékek rengeteg hasznos funkcióval rendelkeznek, de ugyanakkor sok embernek szúrják a szemét. Jogilag egyelőre szürkezónába esnek a biztonsági robotok.

Az Egyesült Államok egyes városaiban már teljesen normális, hogy bizonyos dolgokat nem emberek, hanem önjáró robotok szállítanak egyik helyről a másikra.

Ez lehetséges már drón segítségével a levegőben, illetve guruló járművekkel a földfelszínen. San Franciscóban már annyira előrehaladott a rendszer,hogy a helyiek már inkább unják, mintsem örülnek a technológia vívmányainak.

A probléma oka, hogy a kaliforniai város utcáin nemcsak a szállító robotok jelentek meg, hanem az úgynevezett biztonsági robotok is, amelyek miatt a San Franciscó-i önkormányzatnak már bírságokat is ki kellett osztania.

A biztonsági robotokat gyártó startup, a Knightscope olyan önjáró robotokat gyárt, amelyek jellemzően plázákban és üzletekben közlekednek, és több biztonsági érzékelővel vannak felszerelve.

Mit tudnak ezek a robotok?
 
Ezek a robotok egyfelől elrettentő célzattal vannak jelen, de érzékelik a fegyvereket, hőkamerájuk van, 360 fokban készítenek videófelvételt és rögzítik a hangot. Gyanús esetekben a robot automatikus üzenetet küld a hatóságoknak, vagy a helyi biztonsági szolgálatnak.
 

A napi 1000 dolláros bírságot az egyik állatvédő szervezet (SPCA) miatt kellett kiróni, amely egy komplett épület őrzését bízta a robotra. A cuki állatos matricákkal dekorált robotot azért küldte az utcára a szervezet, hogy csökkentsék a környéken található rablások, autófeltörések és egyéb bűncselekmények számát - írja a Quartz.

Azonban nemcsak a bűnözők menekültek el a környékről, hanem a hajléktalanok is. Az SPCA szerint a robotra azért volt szükség, mert így eltűntek a tűk, a sátrak és a szemét a járdáról, amit végre teljes széltében lehet használni.

Azonban a méretes robot megjelenése a helyi lakosokat is felbosszantotta.

Szerintük sokszor indokoltatlanul közel ment a robot, ráadásul az felzaklatta a kutyákat is. Korábban már előfordult, hogy a robot egy bevásárlóközpontban nekiment egy kisgyereknek, míg egy másiknak átment a lábán.

Az utcán sétáló emberek sem bíznak meg a készülékekben, hiszen azok olyan dolgokat is rögzíthetnek, amelyet nem szeretnének. Emellett a robot engedély nélkül működik, még nem született meg a megfelelő jogi szabályozás - írja a San Francisco Business Times.

Amíg ez nem készül el, addig az SPCA visszahívta az utcáról a robotot. 

A robotok kibérlési költsége óránként 6-7 dollár, és óriási sikernek örvend a Knightscope, amely nemrég 15 millió dolláros tőkeemelést kapott.

Az említett K5-ös modell 180 kilogrammos és 150 centiméteres. Négy kamerája egyenként 300 rendszámot képes leolvasni percenként, és azonnal jelentést küld a helyi rendőrségre, ha körözött autót talál.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: KNIGHTSCOPE

TOP 5