Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: A hatályos jogi szabályozás és az annak alapján kialakult gyakorlat szerint a rendőrség nem indíthatott állatkínzás miatt eljárást, annak feltétele ugyanis az állat maradandó egészségkárosodása, vagy elpusztulása. Talán a bűncselekmény kísérlete miatt mégis megindítható lett volna, lenne az eljárás, de a kísérlet megállapíthatóságához nincs elég adat jogi értelemben. Ha nincs tanú, aki alá tudná támasztani a gyanú megalapozottságát, miszerint a kutya gazdája egyszerűen kidobta az állatot a lakásból, elég nehéz megindítani a procedúrát, és annak folytatásától se nagyon várható eredmény.

Büntetőjogi értelemben akkor lenne változás az állatkínzás miatt indítandó eljárásokban, ha a jogi szabályozás az állat 8 napon belül történő sérüléséhez is büntethetőséget fűzne. Ehhez azonban meg kellene változtatni az állatkínzás törvényi tényállását.)

Tegnap reggel érkezett bejelentés a Debreceni Rendőrkapitányságra, miszerint Debrecen, Gyergyó utcán egy kutya esett egy idős férfi nyakába.

A helyszínre kiérkező rendőröknek a bejelentő elmondta, hogy barátjával sétált, amikor egy vizsla ráesett, aminek következtében elesett és elmondása alapján elvesztette az eszméletét. Az idős férfi barátja meghallgatása során elmondta, hogy fentről kaparást hallott felnézett, de nem látott semmit, majd mire visszanézett barátja eszméletlenül feküdt a járdán. A nyomozók megállapították, hogy a kutya egy 5. emeleti lakás kisszobájából egy 160 x 60 cm-es ablakon zuhant ki, arról, hogy a kiesés hogyan történt, sem a lakás tulajdonosa, sem járókelők, de a sértett sem tudott nyilatkozni. A lakás tulajdonosa, a rendőrök kiérkezése előtt, lányát pszichés állapota miatt beszállíttatta a mentőkkel a Pszichiátriára, akinek kihallgatására állapotától függően a későbbiekben lehet sort keríteni.

Az idős sértetthez a rendőrök mentőt hívtak, mivel fájlalta a csuklóját és a fejét, ezért őt a mentőszolgálat további vizsgálatok céljából a Kenézy Gyula Kórházba szállították, tájékoztatásuk alapján az idős Úrnak 8 napon belül gyógyuló sérülése keletkezett, a karja zúzódott meg. A kutyát állatorvos megvizsgálta, törése, belső vérzése nincsen, de nyugtatót kapott. Szerencsésen megúszta a férfi és a kutya is az esetet.

Az ügyben a Debreceni Rendőrkapitányság garázdaság miatt indított büntetőeljárást.

Mi a garázdaság?

271. § (1)Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kelemen Éva r. hadnagy
sajtószóvivő

Forrás: HAON

TOP 5