Skip to main content

A kriptovaluták piaca tovább folytatja megosztó emelkedését 2018-ban is.

A legismertebb virtuális pénzek, mint a bitcoin vagy az éter, olyan drágák lettek, hogy sokan inkább az olcsóbb digitális érmék felé fordultak. Ezek közül az egyiknek meglepő a története, mert egy olyan kriptovalutáról szól, amely gyakorlatilag poénból született meg.

hirdetés

Amikor 2010 februárjában egy japán óvó bácsi feltöltötte az internetre kutyája, egy siba inu képeit, nem sejtette, hogy mekkora hullámot indít el az egyik fotó.

A képen látható kutya arckifejezése ugyanis gyorsan mémmé vált, és különböző verziókban ellepte a világhálót.

A kérdően néző kutya fotóját a Know Your Meme oldalon 2013-ban a legjobb mémnek választották, azonban itt nem állt meg a japán kutya sikere.

Pólókat nyomtattak vele, bögrékre került,

sőt még egy kriptovalutát is létrehoztak dogecoin néven. 

A 2013-ban alapított virtuális pénzben akkor még nem sokan hittek, de ezek ellenére, mint szponzor még egy NASCAR-autóra is felkerült 2014-ben.

Azonban a kriptovaluták térnyerésének nyertese lett a dogecoin is, amelynek piaci értéke vasárnap átlépte a 2 milliárd dollárt is.

Bár azóta a dogecoin árfolyama korrigált kissé, így is 1,815 milliárd dollár a teljes dogecoin-állomány értéke.

A kutyás „pénz" sikere annak köszönhető a CNBC szerint, hogy ugyan sokan szeretnének valamilyen kriptovalutába befektetni, de a bitcoin és az éter árfolyama elszállt. Ezért inkább a még olcsó, megfizethető virtuális fizetőeszközöket veszi célba a közönség, amelyek között gyakorlatilag alig-alig van érdemi különbség.

Mi alapján döntenek?

A név alapján, amely ha jópofa vagy figyelemfelkeltő, akkor jó eséllyel vásárolnak bele a kalandorok. Ennek a kitételnek tökéletesen megfelel a dogecoin. A drágulás mértéke félelmetes, alig két hete érte el a poénpénz az 1 milliárd dolláros szintet.

Egy szakértő szerint az emberek inkább vesznek 2500 darab Ripple-érmét 7500 dollárért, mint egy fél bitcoint ugyanennyiért.

A dogecoin még mindig bőven megfizethető áron van, egyetlen érme 0,016 dollár, azaz 4,15 forint. 

A kriptovaluták rangsorában – kapitalizációt tekintve – a 31. helyen áll a dogecoin. Egy éve egyetlen dogecoin értéke még csak 0,000221 dollár volt,

azaz 73-szor annyiba kerül ma, mint tavaly ilyenkor.

Jelenleg 43 olyan kriptovaluta van a CoinMarketCap szerint, amelynek piaci értéke eléri az 1 milliárd dollárt.

A világon jelenleg forgalomban lévő kriptovaluták összesített értéke 750 milliárd dollár, ennek az értéknek a 34 százalékát a bitcoin teszi ki.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: A világhírű kutya, FORRÁS: KNOW YOUR MEME

TOP 5