Skip to main content

 

A bitcoin atyja/anyja ismeretlen, senki sem tudja pontosan kicsoda is ő. Azonban azt tudni lehet, hogy mennyi digitális pénze van, amelynek az összértéke ma már akkora, hogy a világ 50 leggazdagabb embere közé került.

Ha a bitcoin drágulása a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor két éven belül drágábbak lesznek a kriptovaluták, mint a világ összes részvénye.

hirdetés

A bitcoin idén fenekestül felforgatta a pénzügy világát.

A virtuális pénz értéke csak idén 24-szeresére nőttjelenleg egy digitális érme árfolyama 19 ezer dollár (5 millió forint).

A bitcoin sikerének titka egyfelől érthetetlen rejtély, másfelől potenciálisan benne van, hogy egy forradalmi fizetőeszközről van szó. Azonban még ennél is nagyobb titok övezi, hogy ki a kriptovaluta megalkotója.

Több elmélet is napvilágot látott már, volt olyan pletyka, miszerint maga Elon Musk a feltaláló. Egyelőre azonban nagyon keveset tudni a bitcoin atyjáról. Egy biztos, hogyaz álneve Satoshi Nakamoto, és 19,4 milliárd dollárnyi bitcoinja van, amivel a Forbes listáján már a 44. helyen áll.

Ekkora mennyiséghez napjainkban már nem lehet hozzájutni, hiszen a bitcoinok darabszáma véges, mindössze 21 millió darab lesz belőle akkor, ha kibányásszák az összes érmét – írja a Quartz.

Jelenleg 16,75 millió darab van forgalomban, és a bányászás üteme lassuló.

Emiatt Nakamoto csakis a bányászás korai szakaszában tehetett szert erre a hatalmas mennyiségű bitcoinra, amely – bármennyire is furcsa – de már nyolc éves.

Óriási a növekedési ütem, FORRÁS: COINDESK

Októberben a bitcoin rejtélyes atyja még „csak” a 246. volt a listán, de azóta rohamos léptekben előzi a dollármilliárdosokat. Két hónapja a vagyona 5,9 milliárd dollár volt, akkor a kriptovaluta árfolyama 6000 dollárt ért.

A teljes forgalomban lévő bitcoin mennyiség értéke jelenleg 300 milliárd dollár.

Napjainkban a bitcoin képződési sebessége igen alacsony és ez csak lassabb lesz. Most tíz percenként 12,5 bitcoint bányásznak ki, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 16,7 millió újabb 700 ezerrel fog nőni decemberben.

Hogy pontosan mikor bányásszák ki az utolsó bitcoint, arra csak becslések vannaka legtöbb számítás szerint 2140-ben, míg más oldalak 2135-2136 környékére teszik a bányászat végét. Azonban az érmék 99 százaléka már 2036-ban elérhető lesz, míg 2048-ra már 99,9 százalék lesz a „felszínen".

A gazdasági szaklapok a bitcoin árfolyamának emelkedésének ütemét gyakran nevezik exponenciálisnak, azonban a valóság ennél is durvább. Szintén a Quartz próbálta felírni azt az egyenletet, amely megközelítően leírja az összes bitcoin értékemelkedés mértékét. Ez a negyedfokú egyenlet lett belőle:

1 milliárd dollár = 7E-07^4 – 0.0003x^3 + 0.0328x^2 – 1.07x + 39

A függvény figyelembe veszi a bányászás sebességét és a drágulást is. Eszerint az összesített bitcointömeg értéke 2018 júniusában már lenyomhatja a teljes londoni tőzsdét, októberben a New York-it, és 2019-ben áprilisában már a világ összes részvényénél többet érhet.

Természetesen ez csak elmélet, és nem valószínű, hogy megvalósul. Azonban a bitcoin kapcsán a jelenleg zajló folyamatok is elképzelhetetlennek tűntek egy éve, így senki sem tudja, mit hoz a jövő: a bitcoin buborék vagy a jövő pénze.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5