Skip to main content

 

Bár az idei év lehet a legjobb a világgazdaság számára a 2008-as pénzügyi válságot követően, néhány éven belül azonban mégis szembe kell nézni a kockázatokkal – figyelmeztet a UBS elnöke.

Mindeközben a Nemzetközi Valutaalap a rekord mértékű globális adósságállomány veszélyeire hívta fel a figyelmet.

A 2018-as év lehet a legerősebb a pénzügyi válság óta, és ez igaz a fejlett és a feltörekvő piacokon egyaránt – nyilatkozta a CNBC-nek Axel Weber, a UBS elnöke. A bankvezér azonban figyelmeztetett, ez a menetelés véget érhet a következő 2-3 évben.

Jelenleg egy hosszú talpra állási folyamat végén vagyunk, és legkésőbb 2-3 év múlva már be fognak ütni a kockázatok. A recessziós kockázatok egyre csak fokozódnak

– hangsúlyozta Weber.

Veszélyes adósságok

Mindeközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közzétette a tavaszi világgazdasági előrejelzését. A szervezet ebben fenntartotta a 3,9 százalékos globális növekedési prognózisát erre az évre. Ha pedig ez a szám valóban összejönne, akkor az idei év jelentené a legjobb növekedést 2011 óta.

Az IMF azonban figyelmeztetett, hogy a globális adósságállomány rekord szintre emelkedett, és a kormányoknak el kellene kezdeniük csökkenteni ezeket az adósságokat, illetve fel kellene állítaniuk olyan ütközőket, melyek megfogják a jövőben elkerülhetetlenül föllépő kihívásokat.

Weber emellett jelezte,

a pénzügyi intézményeknek is fel kell készülniük a várható kockázatokra, noha hozzátette, a bankok ma sokkal biztonságosabb helyzetben vannak, mint a 2008-as válság előtt voltak.

A kereskedelmi háborúról

A bankvezér azt is elmondta, nem számít arra, hogy egy valódi, súlyos kereskedelmi háború fog kirobbanni az Egyesült Államok és Kína között. Ezt a véleményt sokan osztják egyébként a pénzügyi szektorban.

Mindazonáltal – tette hozzá – itt az ideje annak, hogy átértékeljük Kína szerepét a világkereskedelemben. Már csak azért is, mert az ázsiai ország várhatóan egy napon a világ legnagyobb gazdasága lesz. Éppen ezért Weber kívánatosnak látná, hogy egyre szabadabban lehessen üzletelni kínai cégekkel a világ minden tájáról.

Erre egyébként Kína is egyre nagyobb hajlandóságot mutat, nemrég épp az autóipar megnyitását jelentette be a pekingi vezetés. Emellett Kína a pénzügyi piacain is egyre inkább közelít a nyitás felé. Tavaly éppen a UBS volt az első olyan külföldi bank, melynek eszközkezelője úgy léphetett be a kínai piacra, hogy nincs benne kínai társtulajdonos.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5