Skip to main content

 

Utoljára 2001-ben hagyták ott ennyien az állásukat. Az Egyesült Államokban a betöltetlen munkahelyek száma június és július között 117 ezerrel nőtt. Ezzel egyidejűleg azok száma is 2,4 százalékkal 3,58 millióra emelkedett, akik önkéntesen távoznak a munkahelyükről.

Ez a folyamat nemcsak az Államokban, hanem Európában is megfigyelhető.

hirdetés

Egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk azzal, hogy miért éri meg gyakran, akár évente munkahelyet váltani (erről ITT olvashat bővebben). Az úgynevezett job-hopping, amikor egy alkalmazott tudatosan keres folyton új állást, egyre divatosabb, jellemzően a fiatalabbak körében. Ennek a módszernek rengeteg előnye van, és míg korábban a vállalatok nem szerettek job-hoppereket alkalmazni, addig ma már a legtöbb helyen eltűntek ezek az előítéletek.

Bár sok oka van annak, hogy miért terjedt el ennyire ez a munkavállalói magatartás, a legmeghatározóbb mégis a fizetés. A Bloomberg szerint, akik munkahelyet váltanak a húszas éveik közepén, azok átlagosan 15 százalékkal keresnek többet, mint előző állásukban. A vállalatok már nem jutalmazzák a hűséget, pedig régen a dolgozók átlagosan 4 százalékos fizetésemelést kaptak bizonyos időközönként.

Ez a szokás mára gyakorlatilag teljesen megszűnt. A huszonévesek továbbra is a stabil munkahelyet keresik, viszont Laura Gardiner, a Resolution Foundation elemzője szerint rengeteg pénzbe kerülhet, ha nem váltanak időben munkahelyet.

A szakértők egyetértenek abban, hogy sokkal egyszerűbb egy új munkahelyen tárgyalni a fizetési igényekről, mint fizetésemelést kérni a mostani munkáltatótól. Ezért döntenek úgy sokan, hogy nem várnak évekig a lehetőségre, inkább váltanak, és így egyből megkapják az emelést. A munkavállalók is magabiztosabbak lettek az évek során. Andrew Chamberlain, a Glassdoor vezető közgazdásza szerint az emberek elhiszik, hogy képesek új állást találni, ráadásul úgy, hogy még több fizetést is kapjanak.

Brian Kropp, a Gartner kutatási cég alelnöke pedig úgy gondolja, hogy gyakorlatilag lehetetlen 15 százalékos fizetésemelést kapni, kivéve ha valakit előléptetnek. Erre viszont a gazdasági válság óta egyre kisebb az esély. A cégek átstrukturálása miatt rengeteg helyen eltűntek a középvezetők, emiatt pedig sokkal kevesebb az előrelépési lehetőség.

Azonban nemcsak a fiatalok körében figyelhető meg a megnövekedett kilépési arány, hanem ma már az idősebb, tapasztaltabb alkalmazottak is egyre gyakrabban mondanak fel. Kropp ennek kapcsán megjegyzi, hogy minden korcsoport számára érezhetőek lehetnek a váltás pozitív hatásai. Az új környezet például segíthet leküzdeni a korai kiégést, hiszen a munkavállalónak más kihívásokkal kell szembenéznie.

Nem szabad elfelejteni viszont azt sem, hogy a modern korban a kapcsolati tőke az egyik legfontosabb. Ezért semmiképpen sem szabad haragban elválni a korábbi főnököktől és kollégáktól, hiszen egy jó ajánlólevél vagy a jó kollegiális viszony később még sokszor jól jöhet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Origó

TOP 5