Skip to main content

 

A kínai techvilágban már nem az önvezető autók, az összehajtható okostelefonok és a robotok mozgatják meg leginkább a vállalati fejlesztők fantáziáját, hanem a szépségápolás és a technológia összekötése.

Megjelentek az okostükörök, a 3D-s körömépítők és a kiterjesztett valóság használatával működő, sminkelésben segítő alkalmazások. A "beautytech" egy rohamosan fejlődő ágazat, amely nem fog egyhamar megállni a növekedésben.

hirdetés

Az Alibaba által nemrég bemutatott 20 centiméter átmérőjű, hordozható okostükör tökéletesen ötvözi a technológiát a szépségápolással, a vállalat pedig hisz benne, hogy a termék sikeres lesz. A tükörbe beépített, mesterséges intelligenciával felvértezett hangfalak, parancsszóra különböző funkciókat aktiválnak, a tükör kijelzője pedig folyamatosan változtatja a világítást, hogy a felület látható legyen egy sötétebb kávézóban, vagy akár szikrázó napsütésben is.

Emellett a tükör szépségtanácsokat is ad, figyelemmel kíséri az UV-értéket, és különböző kozmetikumokat is lehet rendelni a segítségével az Alibaba webáruházából.

Nemcsak az Alibaba kísérletezik ilyen megoldásokkal, hiszen a kínaiak imádják a különböző technológiai megoldásokat, és a középosztály megerősödése miatt a szépségápolásra is egyre többet költenek. Arról ugyan nincs pontos adat, hogy mekkora is jelenleg a szépségtech piac, de a szakértők becslései szerint folyamatosan növekszik az ágazat.

Nikkei Asian Review a témával kapcsolatban megkérdezte Jason Yut, aki a Kantar Worldpanel China nevű marketingvállalat vezérigazgatója. Elmondta, 

hogy a szépségipar összekapcsolása a technológiával jelenleg komoly trend Kínában, és egyre több vállalat próbálkozik okosmegoldások bevezetésével is.

Egy másik példa a tech és a szépségipar összeolvadására a 3D-s körömlakkozó. Egy alkalmazás segítségével a felhasználó kiválasztja a dizájnt, majd az ujjait a gépbe helyezve az kilakkozza a körmöket a kívánt színre, mintára és formára.

A szépségápolási kütyük eladásának bevételei 2017-ben elérték az 595 millió dollárt Kínában, 2018-ban pedig a Mintel piackutató cég becslései szerint legalább 50 százalékkal bővült a szektor. A Mintel egyik felmérése arra is rámutat, hogy nagyon komoly a kereslet a szépségtech iránt, hiszen a megkérdezett 3000 emberből minden ötödik válaszolta azt, hogy kipróbálta már például a kiterjesztett valósággal működő sminkelős alkalmazást.

A Sephora, a Meitu nevű kiterjesztett valóságra szakosodott kínai startuppal közösen dolgozva megnyitotta az első boltját Sanghajban, ahol a vendégek egy program segítségével virtuálisan kipróbálhatják az általuk választott sminket, hogy kiderüljön: hogyan is áll nekik és még össze sem kenik vele magukat.

Az Alibaba okostükrét nemrég Hangcsouban mutatták be, de a vállalat állítólag nem ebből a kütyüből szeretne óriási bevételekre szert tenni, hanem a szépségápolási termékekből, mint például a rúzs, az alapozók és a szempillaspirálok. Ugyan Kínában tavaly decemberben volt a legalacsonyabb a kiskereskedelmi bővülés az utóbbi 15 évben, mégis a kozmetikumokok piaca volt azon kevés területek egyike, amely továbbra is jól teljesített. Ezért próbálják meg a kínai óriásvállalatok meglovagolni ezt a hullámot.

Kína mellett Japánban is felfutóban a szépségtech. Az ország egyik legjelentősebb szépségápolási márkája - a Shiseido - a Microsofttal közösen fejlesztett egy kiterjesztett valósággal működő, sminkes alkalmazást, amely az otthonról dolgozó nők életét könnyítené meg.

Emellett a L'Oreal felvásárolta a ModiFace nevű kanadai startupot, amely a kiterjesztett valóság mellett mesterséges intelligenciával is foglalkozik.

Ők közösen egy olyan robotkezet szeretnének készíteni, amely magától kisminkeli a nőket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5