Skip to main content

sivatag utajovobe.eu 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) népesség-előrejelzése szerint 2050-re majdnem 10 milliárd ember él majd a bolygónkon, leginkább városokban és a jelenlegi átlagnál idősebb életkorral. Az élelmezésük megoldása azonban egyre nagyobb kihívást jelent.

Egy norvég startup feltalált egy olyan technológiát, amellyel hasznosíthatnák az elsivatagosodó termőföldeket.

hirdetés

Az elsivatagosodás - vagyis az emberi tevékenység és az éghajlati következmények miatt a talaj leromlása az aszályos területeken - a világ egyre nagyobb részén jelentkezik aggasztó problémaként, és már több mint két milliárd hektár olyan földterületet érint, mely korábban termőföld volt. Ez összesen kétszer akkora méretű terület már a Földön, mint Kína.

Az ENSZ becslései szerint ugyanakkor 2030-ra további 300 millió hektár földterületre lesz szükség a megfelelő mennyiségű élelmiszer-előállításhoz.

A Desert Control elnevezésű induló norvég vállalkozás erre az egyre erősödő kihívásra adhat megoldást. A startup technológiája nemcsak megakadályozza a talaj további elsivatagosodását, hanem az aszály miatt kialakult rossz minőségű talajt tápanyagban gazdag, élelmiszer-termesztésre alkalmas talajjá alakítja.

A probléma alapja, hogy a homokos talaj nem tartja vissza a vizet és a tápanyagokat, azok átfutnak rajta és az az alatti talajvízbe kerülnek. A Desert Control kifejlesztett egy anyagot, amelyet Liquid Nanoclay-nek (LNC) hív, ez 1,5 nanométer vastag agyagréteggel borítja be a homokszemeket.

A bevonat lehetővé teszi, hogy a nedvesség megtapadjon a homokon, így ezzel a növények fejlődéséhez szükséges vizek és a tápanyagok is, ideális feltételeket teremtve a növények növekedéséhez.

Ezt a technológiát egyfajta óriási szivacsként kell elképzelni, mely közvetlenül a földfelszín alatt van. Az LNC-t a hagyományos öntözőrendszerekkel a földre permetezik, mellyel az ott termesztett növények gyökérszintjéig telítődik a talaj. Ez a „szivacs" magában tartja a nedvességet, megakadályozva, hogy az lejjebb, a növények gyökerei alá szivárogjon, ezzel a műtrágya hatásait is fokozva. A technológia nem tartalmaz semmilyen vegyszert, csak agyagot és vizet.

Ennek az LNC anyagnak a gyors, pár órás munkával elérhető kijuttatása után a talaj azonnal használható termőföldként.

A cég honlapja szerint az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabi közelében végzett kísérletek során a karfiol és a sárgarépa több mint duplájára nőtt, egész pontosan 108 százalékkal nagyobb volt, mint a kontroll területen, az egyiptomi kísérletek során pedig megnégyszereződött a búza hozama.

Az LNC technológia segítségével görögdinnyét, gyöngykölest és cukkinit is termesztettek a dubaji sivatagban.

Az agyag hozzáadása a talajhoz nem új ötlet, a gazdák évszázadok óta csinálják. Újdonság ebben az, hogy az agyagot nanorészecske szintre bontják, mellyel olyan folyékony anyagot kapnak, amelyet könnyen fel lehet permetezni a földre.

A gazdálkodók eddig nehéz gépeket használtak az agyag talajba keverésére, így viszont sokkal kevesebb agyagot használnak fel, a startup becslése szerint tízszer kevesebbet.

A növények csökkentik a hőmérsékletet, és segítenek megállítani a talaj erózióját, a Desert Control megoldása tehát - széleskörű alkalmazása esetén - valóban jó megoldást jelentene az elsivatagosodás ellen.

Ez az új technológia viszont igen költséges,

négyzetméterenként 2 és 5 dollár (600 és 1500 forint) közötti költséggel jár, amit a gazdák számára nem biztos, hogy elfogadható. A Desert Control ezért jelenleg azon dolgozik, hogy tovább kísérletezzen és csökkentse az LNC költségeit, remélve, hogy így végül a technológia megfizethetővé válik a szegényebb országok gazdálkodóinak is.

Forrás: Sciencetimes.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5