Skip to main content

Mars szabad szemmel látható 

Az ősz első számú csillagászati eseménye a Mars oppozíciója: a vörös bolygó október 6-án lesz a legközelebb a Földhöz, mintegy 62 millió kilométer távolságra. Látszó mérete egész októberben az átlagos többszöröse lesz, szabad szemmel nézve minden csillagnál fényesebb vörös pontként fog ragyogni a déli égbolton.

Távcsővel nézve a bolygó korongja is könnyen észrevehető.

hirdetés

Idén ugyan valamivel távolabb vagyunk a Marstól, ezért picivel kisebb a látszó átmérője, azonban jóval magasabban figyelhető meg, mint a 2018-as nagy oppozíció idején - mondta Sárneczky Krisztián, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa.

Ilyen közelséget nagyjából 26 havonta tapasztalhatunk, de a két bolygó távolsága minden alkalommal más és más. Legutóbb, 2018-ban 57,8 millió kilométer volt ez a távolság és a legközelebb eddig 2003-ban voltunk a vörös bolygóhoz, akkor 55,7 millió kilométer választott el bennünket egymástól.

A VÖRÖS BOLYGÓ MEGFIGYELHETŐSÉGE IGAZÁBÓL 15-17 ÉVENTE A LEGKEDVEZŐBB, EZEKET NEVEZZÜK NAGY OPPOZÍCIÓKNAK

- tette hozzá a csillagász.

Legközelebb 2035-ben lesz nagy oppozíció.

Elmondta azt is, hogy

a Mars október 13-14-én lesz szemben a Nappal az égbolton, a vörös bolygó ekkor napnyugtától napkeltéig látható lesz, ilyenkor éri el fényessége csúcsát is.

Este még a keleti, az éjszaka közepén a déli, hajnalra pedig már a nyugati égtájon lehet megtalálni, egy, a csillagoknál is fényesebben tündöklő vörös pontként.

A csillagász közölte még azt is, hogy a vörös bolygó egész októberben megfigyelhető lesz, mivel nem veszít olyan gyorsan a fényességéből.

AZONBAN, HA VALAKI A FELSZÍNÉT IS MEG AKARJA CSODÁLNI, ANNAK AZT AJÁNLJA, HOGY LÁTOGASSON EL EGY CSILLAGVIZSGÁLÓBA.

A Mars közelsége mellett októberben javában hullanak az őszi meteorok legfényesebbjeit adó Déli Tauridák is.

A raj nem túl sok meteort ad, ám igen nagy fényességű tűzgömbök jellemzik, amelyek rendkívül látványosak lehetnek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5