Antarktisz földrengés 

Több mint harmincezer földrengést észleltek az Antarktiszon augusztus vége óta - írták tanulmányukban a Chilei Egyetem kutatói, akiket meglepett a szeizmikus aktivitás ilyen kiugró fokozódása a jéggel és hóval borított földrészen.

Az egyetemhez tartozó chilei Országos Szeizmológiai Központ tudósai arról számoltak be, hogy a kis rengéseket, amelyek között egy 6-os erősségű földrengés is volt, a Bransfield-szorosban figyelték meg, egy 96 kilométer széles óceáni árokban, amely a Déli-Shetland-szigetek és az Antarktiszi-félsziget között húzódik.

hirdetés

A szoros mellett számos tektonikus lemez és mikrolemez találkozik, ami folyamatos ütközéshez vezet, de az elmúlt három hónapban mégis szokatlanul felerősödött a szeizmikus aktivitás.

A szeizmikus aktivitás fokozódása főleg szeptemberben jelentkezett, amikor egy nap alatt több mint ezer rengést észleltek.

A FÖLDRENGÉSEK OLYAN GYAKORIVÁ VÁLTAK, HOGY A SZOROS, AMELYNEK SZÉLESSÉGE ÉVENTE 7-8 MM-REL NÖVEKEDETT, MOST EGY ÉV ALATT 15 CENTIMÉTERT NŐTT.

Sergio Barrientos, a központ igazgatója szerint ez hússzoros növekedést jelez, amiből arra lehet következtetni, hogy felgyorsult a Shetland-szigetek elszakadása az Antarktiszi-félszigettől.

A félsziget egyike a Föld leggyorsabban felmelegedő régióinak, és a kutatók folyamatosan figyelemmel kísérik, hogy a klímaváltozás hogyan hat a jégtakarójára és gleccsereire.

Raul Cordero, a Santiagói Egyetem klímatudósa szerint egyelőre nem világos, hogy a földrengéseknek milyen hatása lehet a régió jégtakarójára.

Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy az ilyen szeizmikus aktivitásnak jelentős hatása lenne a sarki jégsapkák stabilitására.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu