Skip to main content

 

Manapság már minden okos, a házunk, a telefonunk, akkor miért ne lehetne az a vécépapír is?

Pontosabban annak az adagolója, írja az Index a thenextweb.com cikke alapján. A "kütyü" egy applikációval áll összeköttetésben, így naprakészen mutatja, van-e elég toalettpapír a mellékhelyiségben.

hirdetés

Így ha bárkire rájön a szükség, a vécéig elérve megtekintheti telefonja kijelzőjén, van-e elég papír a gurigán és még időben "intézkedhet", ha azt látja, hogy nincs, vagy kevés van. 

Mire jó mindez?

Az adagolónak otthon nem igazán veheti hasznát senki, a tervező Sollae Systems azonban nem is házi, sokkal inkább irodai vagy olyan épületekben, bevásárlóközpontokban történő felhasználásra szánja a terméket, ahol sok a toalett, és így gyakran kell cserélni a papírt. A jövőben majd kiderül, beválik-e az elképzelés.

Megnézve az alábbi videót, sajnos a termék továbbra is azt az érzést kelti az emberekben, hogy a fogyasztásunk mértéktelen lehet, noha ez egyáltalán nem így van. Gondoljunk csak bele, hány erdőt kell kivágni ahhoz, hogy a vécépapír rendelkezésre álljon.

Kísérletek ugyan akadtak már korábban is, hogy a toalettpapír leváltásra kerüljön, 2014-ben egy holland cég például a vécékagylókba épített egy olyan szerkezetet, mely az alkalmazottak hátsófelét dolguk végeztével tisztára mosta, majd meg is szárította, a hasznos eszköz azonban nem terjedt el Európában.

Ugyanígy nem terjedt el az öreg kontinensen a guriga nélküli vécépapír sem, noha igazán rendkívül ötletes, mint ahogy a mai napig szinte mindenhol az angol vécé a "divat", annak ellenére, hogy az emberi ürülék termőfölddé alakítására alkalmas komposzt toalettek is ismertek, illetve működnek a skandináv országokban.

Talán majd egyszer eljön az az időszak is, amikor az emberiség megérti, hogy nemcsak a klímaváltozás az, ami fenyegeti a legmodernebb kor emberét, hanem más is. Például a termőföldjeink kimerüléseJohn Crawford, a Sydney-i Egyetem Fenntartható Mezőgazdaság tanszékének vezetője néhány éve arra figyemeztetett, hogy az intenzív talajművelés eredményeképp – becslések szerint – évente mintegy 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, s mára a világ termőtalajának 80 százaléka mérsékelten, vagy jelentősen erodálódott, minek következtében 60 év múlva ott tarthatunk, hogy nem lesz termőföld, amiben az élelmiszereinket megtermelhetjük.

Csak néhány adat: Kínában 57-szer, Európában 17-szer, Amerikában 10-szer, Ausztráliában pedig 5-ször gyorsabban pusztul a talaj a természetes regenerálódási üteménél.

Az emberiség azonban nem azon a problémán dolgozik, hogy a termőföldjeink megóvásra kerüljenek, hanem sokkal inkább azon, hogyan élhessen a "fogyasztó" minél kényelmesebben. Kiváló példa erre az "okospapír".

Arról, hogy mi magunk hogyan tudunk eredményt elérni a mindennapjainkban, azaz hogyan tudunk takarékosabban, kevesebből mégis jobban élni, arról ide kattintva lehet bővebben olvasni.

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, Kép: you tube

TOP 5