Skip to main content

 

Gigacégek fogtak össze a bolygót elárasztó műanyagszemét ellen.

A nemzetközi nagyvállalatok pénzt is adnak a projektre: az általuk frissen létrehozott szövetség, a Alliance to End Plastic Waste (AEPW) 1 milliárd dolláros befektetéssel indul, ezt az összeget a következő öt évben további 1,5 milliárd dollárral tervezik emelni. 

A cégek között van a Chevron, a Dow, az ExxonMobil, a Procter & Gamble (P&G), a Shell, a BASF, a DSM, a Mitsubishi Chemical Holdings, a Suez, a Total és a Veolia. 

A szövetség tagjai elkötelezték magukat amellett, hogy a Földön jelenleg meglévő szemétállományt fenntarthatóan kezelik és új technológiákat keresnek a feldolgozásukra, különös tekintettel az óceánok védelmére. A szövetség létrejöttét egy élő online sajtótájékoztatóan jelentették be, ahol az alapító cégek képviselői is megszólaltak.

A résztvevők elmondták, nem reális felvetés, hogy teljesen eltűnjön a műanyag a Földről, de a kezelésében és a feldolgozásában tudatosabbnak kell lennünk. Elhangzott, hogy az egyik legaggasztóbb jelenség az óceánok műanyagszeméttel történő elárasztása. A vizekben landoló szemét többsége a szárazföldről kerül oda, ezt a szervezet szerint mindenképp meg kell állítani.

A szövetség globális megoldást keres az egyébként is globális problémára, de megemlítették, hogy a szemét döntő része Dél-Ázsiában keletkezik, ezért az első időkben fókuszáltan foglalkoznak majd ezzel a térséggel.

Az Alliance to End Plastic Waste négy fő pilléren indítja el a munkát: infrastruktúra, innováció, oktatás és az érintett területek megtisztítása. „Mindenki egyetért azzal, hogy a műanyaghulladék nem való az óceánba vagy bárhova a természetbe.

Ez egy komplex és komoly globális kihívás, amely gyors cselekvést és erős vezetést igényel. Ez az új szövetség az eddigi legkomolyabb erőfeszítés az ügyben

- mondta David Taylor, a Procter & Gamble elnök-vezérigazgatója és az AEPW elnöke.

„Arra buzdítok minden nagyválallatot, hogy csatlakozzon hozzánk” 

tette hozzá.

Az alábbi négy lépéssel kezdik a munkát:

  • Integrált hulladékkezelési rendszerek tervezése, kezdve a nagyvárosokkal.
  • Hulladékkezelő startupok támogatása.
  • Közös, világszintű adatbázis létrehozása, ahol a futó projekteket és megoldásokat meg lehet találni.
  • Kormányközi együttműködések.
  • Az óceánok megújításának támogatása, helyi fejlesztések kezdeményezése

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5