Skip to main content
F-22 harci repülőgép

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikipedia)

A Pentagon több tucat F-22-es harci repülőgépet nyugdíjazna, és küldene szeméttelepre, miközben a gépek iránt hatalmas kereslet van más országok részéről

Egy törvény alapján azonban nem lehet a felújított F-22-eseket exportálni.

hirdetés

A Pentagon inkább roncstelepre küldi a használt F-22-es vadászrepülőgépeket, mintsem eladná őket más országok számára.

A Védelmi Minisztérium szerint a gépek felújításának mellőzésével mintegy 1 milliárd dollárt takarítanak meg, amelyet így más területekre tudnak fordítani.

HA KIVONJÁK A VADÁSZGÉPEKET FORGALOMBÓL, AKKOR A KÉT TUCAT F-22-ES A TUCSONBAN TALÁLHATÓ DAVIS-MONTHAN LÉGIBÁZIS RAKTÁRÁBA KERÜL. BÁR EGYES ALKATRÉSZEIKET A LÉGIERŐ FEL TUDJA HASZNÁLNI, A GÉPEKET ÍGY LÉNYEGÉBEN LESELEJTEZIK.

Ugyanakkor hatalmas nemzetközi kereslet lenne az USA szövetségesei részéről az F-22-esek iránt. Japán és Izrael például már hosszú ideje jelzi, hogy szívesen vásárolna a gépekből – írja az Asia Times.

AZ F-22-ES HARCI GÉP UGYANIS RENDKÍVÜL JÓ MINŐSÉGŰ ÉS NAGYON DRÁGA REPÜLŐGÉP.

Érthető, hogy sok ország érdeklődik iránta, hiszen kiemelkedő manőverezési képességgel bír még a szuperszonikus sebességtartományban is, lopakodó tulajdonságokkal bír, fegyverzete pedig félelmetes és csak nagyon nehezen legyőzhető ellenféllé teszi harci helyzetben.

Amikor 2005-ben az első ilyen gép szolgálatba állt, újonnan 120 millió dollárba került egyetlen vadászgép. Mai árfolyamon egy új példány nagyjából 182 millió dollárt érne.

Ha pedig a kutatást és a fejlesztést is beleszámoljuk az összköltségbe, akkor 2005-ös árfolyamon egy gép teljes értéke eléri a 334 millió dollárt, ami mai árfolyamon 507 millió dollár lenne.

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT KÉT TUCAT F-22-ES REPÜLŐGÉP ÉRTÉKE AKÁR 12,2 MILLIÁRD DOLLÁR IS LEHETNE, FELTÉVE, HOGY JÓ ÁLLAPOTBAN VANNAK.

Elsőre tehát különösnek tűnik, hogy az USA miért nem újítja fel, és adja el a gépeket. Különösen, hogy a légierő maga is elismeri, hogy a nyugdíjazás előtt álló repülők felújítási költsége alig érné el az 1 milliárd dollárt – ami az eddigi beruházások töredéke. Az USA ráadásul monopolhelyzetben is lenne a piacon, mivel csak neki vannak F-22-es vadászgépei.

Az egyik lehetséges akadályt egy 1999-es törvény jelenti, amely kimondja, hogy az Egyesült Államok nem fejlesztheti ki az F-22-es exportváltozatát.

A TÖRVÉNYT PEDIG GYAKRAN ÚGY ÉRTELMEZIK, HOGY EZ A MÁR MEGLÉVŐ F-22-ESEK EXPORTJÁT IS TILTJA, VAGYIS A GYAKORLAT AZ, HOGY AZ USA NEM ADJA EL A SZÖVETSÉGESEINEK A GÉPEKET.

A következő években nagy kérdés lesz, hogy a vásárlók képesek lesznek-e meggyőzni Washingtont, hogy mégis eladja (felújítás után) a gépeket a roncstelepre küldés helyett. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Szupergyorsan fejleszt harci repülőt az amerikai hadsereg

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Készítette: U. S. Air Force Photo - wikipedia

TOP 5