Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Az éghajlatváltozás és a jégsapkák olvadása miatt 2029 körül "negatív szökőmásodpercet" kell bevezetnünk. 

Ha nem teszünk lépéseket, a globális időmérésben komoly probléma keletkezhet, mely a számítógépes hálózatoktól kezdve a pénzügyi piacokig mindent felborít. A "bűnös", furcsa módon, a klímaváltozás okozta olvadó sarki jég.

hirdetés

A világ a koordinált világidő (UTC) segítségével biztosítja, hogy a kommunikáció, a navigáció, a tudományos kutatás, a kereskedelem stb. megkönnyítése érdekében világszerte egységes, szabványosított időmérés legyen, írja az IFLSCIENCE.

Ezt az időmérést körülbelül 450 atomóra adatai alapján számítják ki, amelyek olyan szuperpontos időmérő eszközök, melyek az atomok ultrarövid "rezgéseit" használják az idő mérésére. Bosszantó módon ez nem egyezik tökéletesen a csillagászati idővel, amely a Föld forgásán alapul.

Bolygónk forgása néhány ezredmásodperccel hosszabb, mint az atomórák által meghatározott nap, ráadásul a Föld forgási sebessége számos tényező miatt változhat. Ennek figyelembe vétele érdekében az UTC-hez néhány évente szökőmásodperceket adnak hozzá, hogy az szinkronban legyen a csillagászati idővel.

Például a Föld többnyire folyékony magjában és szilárd köpenyében bekövetkezett furcsa és némileg ismeretlen változások az elmúlt évtizedekben felgyorsították a Föld forgását, de ezt a szökőmásodpercek hozzáadásával figyelembe vették.

Most új erők kezdenek felszínre kerülni, melyek még jobban befolyásolhatják a Föld forgási sebességét, és felboríthatják a globális időmérést.

Duncan Carr Agnew, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének geofizikusa a közelmúltban tanulmányozta a Föld forgását és azt, hogy miként befolyásolja azt a sarki jég olvadása.

Az éghajlatváltozás miatt a grönlandi és antarktiszi jégsapkák olyan mértékben olvadnak, hogy megváltoztatják a bolygó alakját és a korábbinál gyorsabban csökkentik a szögsebességét.

A Föld lassuló forgása miatt Agnew szerint az UTC-nek valamikor 2029 körül negatív szökőmásodpercet - azaz egy olyan percet, amelyben csak 59 másodperc van - kell kapnia.

"Még néhány évvel ezelőtt is az volt az elvárás, hogy a szökőmásodpercek mindig pozitívak lesznek, és egyre gyakrabban fordulnak elő. De ha megnézzük a Föld forgásának változásait, ami a szökőmásodpercek oka, és lebontjuk, hogy mi okozza ezeket a változásokat, akkor úgy tűnik, hogy egy negatív igen valószínű" - magyarázta Agnew egy nyilatkozatában.

"Egy másodperc nem hangzik soknak, de a mai összekapcsolt világban az idő tévesztése hatalmas problémákhoz vezethet" - tette hozzá. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jóval hamarabb eltűnhet a jég az Északi-sarkról, mint eddig gondolták

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by stockking on Freepik

TOP 5