Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Görögországban egy 36,5 millió eurós projekt keretében mesterséges intelligenciát, kamerákat és szenzorokat alkalmaznak az erdőtüzek megelőzésére. 

A cél az, hogy a füst és a tűz korai észlelését lehetővé tegyék, ezzel rövidítve az észlelés és a hatósági mozgósítás között eltelt időt.

hirdetés

Az „okos-technológia” részeként egy térkép készül, mely mutatja a tűz kialakulásának a lehetőségét egy előre meghatározott időben.

Ehhez Lidar (Light Detection And Ranging) típusú optikai érzékelőket telepítenek, amelyek háromdimenziós képek készítésére alkalmasak. A mesterséges intelligencia segítségével nemcsak a füst, hanem például az erdő hirtelen hőmérséklet-emelkedése is érzékelhető. A Lidar érzékelők és az algoritmusok kombinációja lehetővé teszi a tűz észlelésének minőségét, függetlenül a fény és az időjárási viszonyoktól – írja a Kathimerini alapján az economx.

A rendszer továbbá tartalmazni fog Lidar érzékelők és mesterséges intelligencia által működtetett hő- és optikai kamerákat, valamint 24 órás integrált tűzvédelmi rendszer optikai térfigyelő kamerákat, környezeti érzékelőket és időjárási állomásokat is. Az összegyűjtött információkat az irányító központba továbbítják, ahol a kezelők a szükséges intézkedéseket megteszik.

Hasonló technológiát több ország is alkalmaz már a világon. Kaliforniában tavaly egy tűzérzékelő rendszer - kísérleti szakban - 77 tüzet észlelt időben, így azok nem terjedtek tovább. Törökországban pedig 2022-ben a rendszer - szintén kísérleti szakban - 80 százalékos pontossággal határozta meg a tűz kialakulását 24 órával azelőtt, hogy az elkezdett volna létrejönni, így kellő idő állt rendelkezésre az intézkedéshez.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Európa nagy része lakhatatlanná válik a század végére?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ronald Plett képe a Pixabay -en.

TOP 5