Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy kínai kutatócsoport, Gang Yan, a Tongji Egyetem számítástechnika-professzora vezetésével, egy forradalmi mesterséges intelligencia algoritmust fejlesztett ki, amely képes előrejelezni a rendszerek összeomlását megelőző kritikus fordulópontokat. 

A technológia különösen hasznos lehet a természeti katasztrófák, például éghajlati változások, aszályok vagy árvizek előrejelzésében. Gang Yan elmondta: „Ez az algoritmus lehetőséget nyújt arra, hogy időben cselekedjünk, és megakadályozzuk a katasztrofális következményeket.” - írjaLive Science.

hirdetés

A kutatás szerint a mesterséges intelligencia a korábbi adatokat elemzi, felismerve a rendszerben bekövetkező apró változásokat, amelyek előre vetítik az összeomlás bekövetkezését. Ez a technológia egyedülálló módon figyelmeztethet olyan fenyegetésekre, amelyeket más rendszerek nem képesek időben azonosítani, és jelentős áttörést hozhat a kockázatkezelésben.

Az AI-algoritmus jelenleg több területen tesztelés alatt áll, különösen éghajlati modellekben, ahol a hirtelen hőmérséklet-ingadozások, erdőtüzek vagy áradások kiszámíthatatlan módon okozhatnak katasztrófákat. Yan szerint ez a módszer hatékony eszköz lehet a globális kihívások kezelésében. „Az apró változások időben történő felismerése lehetővé teszi számunkra, hogy minimalizáljuk a károkat, mielőtt azok súlyos következményekkel járnának” – mondta.

Az algoritmus különleges erénye, hogy a változások felismerésével megakadályozható egy-egy nagyobb rendszer összeomlása, és lehetőséget ad arra, hogy a döntéshozók időben reagáljanak a közelgő veszélyekre. A kutatók hisznek abban, hogy a mesterséges intelligencia a jövőben egyre fontosabb szerepet játszik majd a katasztrófák előrejelzésében és megelőzésében, segítve a globális közösséget a fenntarthatóság és a biztonság elérésében.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Dolgozhat helyettünk a mesterséges intelligencia és pénzt is kereshet?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Aristal Branson képe a Pixabay -en.

TOP 5