Skip to main content

Montreal botanikus kertjének szakemberei óriás fecskefarkú pillangót láttak egy dél-amerikai sárgafán, ami szerintük Kanada hűvös éghajlatának felmelegedését jelzi. „A pillangó Montrealba érkezése nagyon tiszta példája az éghajlatváltozás hatásának. Az elmúlt évtizedekben az északabbra lévő területek enyhébb hőmérsékletei lehetővé tették, hogy túlélje a telet és benépesítse új élőhelyét.

Az óriás fecskefarkú pillangó fokozatosan jutott el Québecig, és az első itt született bábok éppen most mennek át metamorfózisukon a botanikus kertben" – áll a kutatók hétfői közleményében.

 

Az óriás fecskefarkú pillangó normális körülmények között Közép- és Dél-Amerikában él. Az 1990-es évek végén bukkant fel Észak-Amerikában, és mostanra egészen Kanadáig jutott. 

Más lepkefajok élőhelye is eltolódik északra, de azok csak körülbelül 16 kilométert tesznek meg évtizedenként. Az óriás fecskefarkú pillangó azonban ennél tizenötször gyorsabban halad új élőhelye irányába, és az eredeti előhelyéhez képest 400 kilométerrel északabbra is megtalálható.

Az óriás fecskefarkú pillangó (Papilio cresphontes Cramer) 15 centiméteres szárnyszélességével jelenleg Észak-Amerika legnagyobb pillangója.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/07/17/tropusi_pillango_koltozott_kanadaba/

TOP 5