Skip to main content

A Hírt Tv Tegnapi, Felfedező című adásában hírt kaptunk arról az animációról, mely által a légtérbe kerülő CO2 kibocsátás "megfesthető" New Yorkban. Az animációt Adam Nieman készítette, a kép pedig igen érzékletesen ábrázolja, egy városban hogy épül fel a légtérbe eregetett emisszió.

Nieman szerint gyerekjáték volt elkészíteni a képfestést, mely a különböző mérési eredményekhez, viszonyszámokhoz illeszkedően jól mutatja egy nagyvárosban lévő épület napi, heti kibocsátását, pl. az összkibocsátásért 3/4 részben felelős felhőkarcolók 24 órás emisszióját.

Az adatok más adatokkal, pl. közlekedésből eredő arányszámokkal együtt könnyen értékelhetők, így a kis kék gömbök igénybevételével kiszámolhatóvá válik, mi is a tényleges kibocsátás adott időszakon belül. 2010-ben pl. ez a viszonyszám 54 millió tonnára rúgott a megapoliszban. 

Korábban számos kritika illette a klímakutatókat, miszerint valójában azt sem tudják, mi, mekkora mennyiségek ellen harcolnak. Valamelyest könnyített a helyzeten az, hogy japán tudósok néhány éve fellőtték az IBUKI nevű műholdat, mely által már jóval pontosabban becsülhetővé vált a karbon be- és kikerülése, valamint mozgása a légtérben. (Az IBUKI-ról, illetve az ezzel kapcsolatos projektről itt lehet bővebben olvasni: http://utajovobe.eu/hirek/klimavaltozas/249-ki-is-okozza-a-felmelegedest-az-ember-ha-igen-ez-hogy-merheto)

Természetesen Nieman is érdekelt pontos adatok rögzítésében, "akciója" azonban mégis inkább a figyelemfelkeltést célozza. Mint tudjuk, a kiotói folyamat megfeneklett, a szemléletes animáció ugyanakkor lökést adhat ahhoz, hogy a tárgyalások újra elkezdődjenek, illetve a folyamathoz eddig negatívan hozzáállók átértékeljék véleményüket. Jelenleg Doha ad helyszínt a tárgyalásoknak, remélhetőleg, részeredménnyel zárul.

Rövid videó angol nyelven Nieman kezdeményezéséről itt érhető el: http://www.englishblog.com/2012/12/reuters-video-graphics-firm-has-a-ball-with-new-york-pollution.html#.UMN_7eS8_XB

Kép forrása: http://infosthetics.com/archives/2012/11/carbonvisuals_making_carbon_dioxide_emissions_statistics_more_graspable.html

TOP 5