Skip to main content

A vízügyek nemzetközi hírű szakértője, Peter Gleick, akivel a Piac és Profit februári számában közöltünk exkluzív interjút, a héten bevallotta: e-mailben másnak adta ki magát, hogy hozzáférjen klímaszkeptikusok munkájáról szóló benső, bizalmas információkhoz, melyben az ő munkáját is kritizálták. A botrány megrengetni látszik az eddig feddhetetlen Gleick reputációját.

A nemrég lapunknak is nyilatkozó, 56 éves Gleick a Heartland Institute köreibe furakodott be, melynek fő profilja a klímaváltozás emberi eredetének tagadása. Szerintük ugyanis eltúlzott az a teória, hogy az éghajlatváltozást a civilizációnk által kibocsátott üvegházgázok okozzák.

A tekintélyes Pacific Institute, melynek Gleick elnöke és alapítója, benső vizsgálatot indította az ügyben, miután a San Francisco Chronicle a kirobbant botrány fényében szerdán úgy döntött, nem tart igény Gleick blogára, melyet a szakember a lap online felületére írt (ingyen). A Pacific Institute sajtóközleményben ismerte el a vizsgálat tényét, és hogy az igazgatótanács "szomorú és aggódik" a kialakult helyzet miatt. Gleick a Huffinton Post-on ismerte be tettét, és azt írta, "frusztrációja" miatt megingott erkölcsi ítélete. Ugyanakkor még e beismerésben sem mulasztotta el elmarasztalni ellenfeleit, akik "transzparenciát nélkülöző" szervezetekben, "gyakran névtelenül, busás anyagi támogatással" igyekeznek aláásni a klímaügyet.

Árulkodó jel, hogy Gleick a bejelentése előtti héten már lemondott az Amerikai Geofizikai Unió tudományos etikai bizottságának elnöki tisztjéről.

Szerepjáték

Azt nem tudni, milyen szöveggel csalta ki ellenfeleiből az infókat, de olyan jól ment Gleick-nek a szerepjátszás, hogy sikerült megkaparintania a Heartland finanszírozásának részleteit is, majd névtelenül továbbította ezeket tudóstársainak és az újságíróknak. Így derült ki, hogy a Heartland támogatói között számos multi található - nem meglepő módon energiacégek is. A Heartland elnöke elismerte a közkézre került dokumentumok hitelességét, csak egynek a valóságtartalmát kérdőjelezte meg. Az intézet jogi lépéseket fontolgat. Gleick állítása szerint nem módosította egyik dokumentumot sem.

Déjá vu

Nem ez az első alkalom, hogy a klímavitát bizalmas e-mailek kiszivárogtatása rángatja botrányba. 2010-ben éghajlatkutatókat vádoltak azzal, hogy a klímaváltozás teóriájának védelmében eltúlozták és kozmetikázták adataikat – a University of East Anglia tudósainak vitatott kommunikációjára úgy derült fény, hogy e-mailjeik megheckelték és levelezésük tartalmát elemelték.

Az eltulajdonítókat sosem leplezték le, de a Gleick-nek is szemet szúró Heartland Institute örömmel népszerűsítette annak idején a ”leleplező” e-maileket. Az ENSZ végül felmentette a megvádolt tudósokat szakembereket a vádak alól.

Forrás: Piac és Profit

TOP 5