Skip to main content

titanicozoneajanloMint ismeretes, a globális felmelegedés következtében mind az Északi, mind a Déli Sarkról nagy kiterjedésű, akár egy-két kilométer átmérőjű jéghegyek válnak le, melyek komoly veszélyt jelenthetnek a hajókra, olajfúrótornyokra. Mindez komoly katasztrófákhoz vezethet, hisz elég csak abba belegondolni, mi történne akkor, ha egy ilyen jéghegy legyalulná valamelyik fúrótornyot és az olaj szabadon ömölhetne a tengerbe.

Egyelőre egy óriási katasztrófát ismer az emberiség, mely örökre bevésődött a katasztrófák történelmébe.

A Titanic kora legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn 2:20-kor elsüllyedt.  A 100 éves évforduló emlékére a Közlekedési Múzeumban július közepéig tekinthető meg a Titanic100 kiállítás, ahol eddig még soha ki nem állított emlékek, tárgyak láthatók. Valamint az eredeti távíró szoba berendezett modellje és a Titanic mentőcsónakjának mása.

A leghíresebb hajó 1912. április 2-án Belfast kikötőjéből indult el próbaútjára, aminek célállomása Southampton volt. Az RMS Titanic brit olimpyc osztályú utasszállító hajó elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett. Mégis a nagymértékű ütközés és a jég miatt, a víz az első hat rekeszbe percek alatt bejutott. Találgatások szerint a tragédia több tényező együttállásának következménye. Ilyenek a rossz látási körülmények, a rekeszeket tartó szegecsek rossz minősége, a távcső hiánya, és az is, hogy a kapitány gyorsabban ment a megengedettnél.titanicozone

A Titanic katasztrófában több mint 1500 fő halt meg és megközelítőleg mindössze 712 ember élte túl, ez a hajón utazóknak az egyharmada. A sebesültek megmentésére a Carpathia hajó igyekezett, amelynek orvosa a magyar Dr. Lengyel Árpád volt. Az OzoneNetwork hétfőn 23 órakor kezdődő Egyenlítő c. műsorának vendége a doktor unokája, Völgyi Péterné Reich Márta elmondása alapján a mentés három napig tartott. A Titanichoz három hajó is közelebb volt, mint a Carpathia. Ezek közül azonban az egyik a jelzőrakétákat tüzijátéknak vélte, egy másik hajó távírásza este 11-kor kikapcsolta a távírót és lefeküdt aludni, a harmadik pedig egyenesen viccnek gondolta, hogy egy ekkora utasszállító bajba került. 

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet itt http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120504-egyenlito-titanic.html, a csatorna weboldalán.


OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5