Skip to main content

 

A vízhiány néhány éven belül ötvenmillió embert üldözhet el a szülőföldjéről – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője.

Kőrösi Csaba szerint a legnagyobb gond a termőterületek elvesztése. Négymilliárd olyan ember él a Földön, aki minden évben legalább egy hónapig vízhiánnyal néz szembe – mondta Kőrösi Csaba a műsorban.

hirdetés

Másfél milliárdan legalább hat hónapon keresztül néznek szembe valamilyen vízhiánnyal. Először megy tönkre a mezőgazdaság, először megy tönkre a gazdaság, és utolsó lesz, amikor konkrétan az emberi élet veszélybe kerül. Tehát először tönkremegy a gazdaság és esnek szét a közösségek” - mondta a vezető.

A népvándorlás egyik kiváltó oka éppen a vízhiány. Az ENSZ számításai szerint 50 millió ember kelhet útra a világon amiatt, mert megszűnnek az élet fenntartásához szükséges körülmények - mutatott rá a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője.

„Ne csak azt nézzük, hogy víz van vagy nincs. Ugyanis ez az egyik kiváltó ok. Ennek van egy olyan következménye, ami nagyon közvetlenül érinti a közösségeket: gyorsan elkezd degradálódni a termőföld – például nincs élelmiszer.

A Száhel-övezetben az utóbbi tíz évben 25 százalékkal növekedett a lakosság, míg az élelmiszer-termelést nem lehetett megnövelni. Sőt, olyan mértékben pusztul a mezőgazdasági talaj, hogy évenként 10-12 millió hektár vész el – igaz, ez az egész világra vetített adat. Másfélszer akkora mezőgazdasági terület vész el, mint amekkora Magyarország összes termőterülete” - közölte Kőrösi Csaba.

Az Inforadió hanganyaga ide kattintva érhető el...

12 millió ember már elindult, de ha nem állítják helyre az afrikai termőterületeket, akkor olyan népvándorlás kezdődhet, amit sem Európa, sem más földrész nem lesz képes kezelni - figyelmeztetett Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5