Skip to main content

A húsevő növények – mint például a híres Vénusz légycsapója – egyre kevesebb rovart esznek, ellenben megfigyelhető, hogy több tápanyagot vesznek fel a gyökereiken keresztül. Ennek elsődleges oka a légszennyezés lehet: a levegő nitrogéntartalma elég tápanyagot biztosít számukra, így nem szorulnak rá, hogy annyi rovart egyenek, mint korábban.

Az átalakulás tulajdonképpen logikusnak mondható, a levegő összetételének változása pedig a növények szempontjából tulajdonképpen kedvező. Dr. Jonathan Millet, a Loughborough Egyetem kutatója szerint az emberi beavatkozás, elsősorban a fosszilis energiahordozók égetése miatt növekszik a légkörben a nitrogén koncentrációja, ami az esővel keveredve a talajba is beszivárog, így a húsevő növények is fel tudják szívni azt. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy fedezzék a szükségleteik nagy részét.

Azok a húsevő növények, amelyek súlyosan szennyezett légkörű környéken élnek, a rovarok elfogyasztásával csupán a nitrogénszükségletük 22 százalékát fedezik, a többit a talajból szívják fel. Ezzel szemben a kevésbé szennyezett területen található növények 57 százaléknyi nitrogént nyernek a rovarfogyasztásból – vagyis majdnem háromszor annyi rovart kell megenniük, hogy ugyanazt a nitrogénmennyiséget vegyék fel, mint vegetáriánus társaik. A jelenséggel foglalkozó tanulmány arra is kitér, hogy a húsmentes étrend látható nyomot hagy a növényeken. A kevesebb rovart fogyasztó húsevő virágok színe láthatóan megváltozik, és a leveleik is kevésbé lesznek ragacsosak.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/06/13/vegetarianussa_valnak_a_husevo_novenyek/

Vénusz légycsapója Fotó: Oli Scarff

TOP 5