Skip to main content

IPCC jelentés klímaváltozás klímakatasztrófa legrosszabb forgatókönyv 

Egy klíma tudomány állapotáról szóló összegzésben, melyben augusztus 6-án 195 ország megegyezett és 8-án publikáltak, az IPCC jelentése szerint várhatóan a Föld eléri a kritikus 1.5 Celsius-fokos melegedési küszöbértéket a következő 20 éven belül a klímaváltozásnak köszönhetően, függetlenül attól, hogy a globális kormányok csökkentik az üvegházgáz emissziókat.

A klímakatasztrófa elkerüléséhez sürgősen cselekedni kellene és ehhez összefogásra volna szükség.

hirdetés

Miért szükséges és életbevágó, hogy a globális felmelegedés emelkedést 1.5 Celsius-fok alatt tartsuk, kontra magasabb szintek? Kevésbé lesz nehéz az alkalmazkodás. Világunk kevesebbet fog szenvedni a klímaváltozásnak az események intenzitására és gyakoriságára, a forrásokra, ökosziztámákra, biodiverzitásra, élelmiszerbiztonságra, városokra, turizmusra, és szén megszüntetésre gyakorolt hatásai miatt. 

Az IPCC jelentés szerzői értékelték a klímarendszerben lévő változások új tudományos bizonyítékait és a klímaváltozás hatásait a természetes és emberi rendszerekre. A globális klíma megváltozott az iparosodás előtti időszakhoz képest, és bizonyítékok tömkelege támasztja alá, hogy ezeknek a változásoknak hatása van az organizmusokra ás ökoszisztémákra, valamint az emberi egészségre és jólétre. 

A KLÍMA ÉS IDŐJÁRÁSI EXTREMITÁSOK INTENZITÁSÁT ÉS GYAKORISÁGÁT ÉSZLELTÉK AZON IDŐTARTAM ALATT, MIKOR KB. 0.5 CELSIUS-FOK GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS TÖRTÉNT.

E a felmérés számos bizonyítékon alapszik, beleértvén az extremitások tanulmányozását 1950-től.

Még a legjobb esetben is, azaz, ha azonnal beszüntetné az emberiség a káros anyag kibocsátást és ha kivonnánk az atmoszférából a káros anyagokat, ami meglehetősen utópisztikus forgatókönyv, de még ebben az esetben is ez volna a helyzet.

AZ EMBERI TEVÉKENYSÉGNEK, KÖRNYEZETSZENNYEZÉSNEK, FENNTARTHATATLAN ÉLETMÓDNAK IRREVERZIBILIS KÖVETKEZMÉNYEI VANNAK. A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉST VISSZAFORDÍTANI NEM LEHET, CSAK LASSÍTANI A FOLYAMATOKAT.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a Föld 4.4 Celisus-fokkal melegedhet 2100-ra, ha nagyon magas az emisszió.

„A cselekedeteink és választásaink fogják meghatározni hol végezzük a következő évtizedek és évszázadok alatt."

- mondja Joeri Rogeli az Imperial College London tudósa és az IPCC egyik szerzője. Ma az emberiség kb. 40 billió tonna szén-dioxidot bocsát ki évente.

A legalacsonyabb emisszió szcenárió szerint ezt kb. 5 billióra kellene csökkenteni. Egy közepes forgatókönyv szerint az emisszó hasonló a maihoz a század közepére. A nagyon rossz forgatókönyv szerint az emisszió körülbelül a mai szint dupláját éri el 2050-re.

Rogeli azt mondja, hogy nem minden kormány kötelezi el magát amellett, hogy a klíma akciót átültesse a politikába, jelenleg valószínűleg

A LEGROSSZABB ÉS A KÖZEPES EMISSZIÓ FORGATÓKÖNYV KÖZT VAGYUNK.

Ez becslések szerint 2.7 és 3.6 Celsius-fok melegedéshez vezet.

Idén novemberben a Glasgowban a klímacsúcs találkozón, amelyen közel 200 ország vesz részt, a kulcs feladat az lesz, hogy a változások a nagyon alacsony emisszió forgatókönyv ösvényén haladjanak, ez az egyetlen forgatókönyv, ahol a melegedés később a században visszaesik 1.5 Celsius-fok alá.

Az IPCC egyik szerzője, Piers Forster a brit Leeds Egyetemtől azt mondja, a jelentés szilárdan megmutatja, hogy a nettó zéró emisszió képes stabilizálni a hőmérsékleteket. „A jó hír, az, hogy nagyon biztosak lehetünk, hogy a rövid-távú emisszó redukciók valóban képesek csökkenteni a precedensnélküli melegedés mértékét."-mondja Forster.

A jelentés nagyobb bizonyosságot nyújt sok 2013-ban tett állításokat illetően, főleg annak köszönhetően, hogy egyrészt a modellek és megfigyelések kombinációjával bizonyítékokat vázoltak fel, másrészt hogy a fizikai folyamatokat jobban értjük.

Az IPCC jelentés jelentős súllyal bír, mert 195 ország mondja magáénak, akik tisztviselői sorról sorra aláírták a szöveget. Ezt a jelentést jövőre még kettő fogja követni, ami a klímaváltozás hatásairól és annak megoldásairól fog szólni.

(Forrás: New Scientist, Intergovernmental Panel on Climate Change)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5