Skip to main content

A KRESZ talán egyik legfontosabb elemét a sebességkorlátozások teszik ki. Sokan csak hiszik, hogy minden részlettel tisztában vannak, de azoknak sem árt az ismétlés, akik ismerik a vonatkozó szabályozást. 

Az alábbiakban azokat a főbb sebességhatárokat gyűjtöttük össze, amelyek ismerete nélkül tényleg nem érdemes nekivágni a közúti forgalomnak, de a szabályok is változhatnak, pont mint az autópálya matrica árak, ezért érdemes időnként ellenőrizni őket.

Leggyakrabban persze helyi szinten változnak a sebességhatárok, van, hogy hosszú távon, de vannak esetek, amikor csak ideiglenesen.

A változtatásokat a döntéshozók jellemzően az üzemeltetési tapasztalatok, lakossági és önkormányzati vagy akár rendőrségi javaslatok alapján szokták eszközölni, illetve a már meghozott döntések felülvizsgálatának eredményeként.

Megengedett sebesség lakott területen belül

Az általános sebességkorlátozás személygépkocsiknak lakott területen belül 50 km/óra. Ez azonban változhat a konkrét útszakasz jelzéseinek megfelelően. Lakóövezetben akár 20 vagy 30 km/órás limittel is találkozhatunk, viszont vannak olyan gyorsforgalmi szakaszok, ahol 70 km/óra is megengedett lehet. Minden esetben figyelni kell a sebességhatárra vonatkozó táblákat, és ha ilyen nincs az adott szakaszon, akkor kell az általános – 50 km/órára vonatkozó – szabályt követni.

Lakott területen kívül

Az autópályákon az általános sebességkorlátozás 130 km/óra. Ezenkívül vannak olyan szakaszok, ahol a korlátozás eltérő lehet, például építési munkák vagy veszélyes szakaszok miatt. Itt jellemzően 60-90 km/órára szokták korlátozni a sebességet az útviszonyoknak megfelelően.

Főutakon a sebességkorlátozás – személygépkocsik számára – általában 90 km/óra, de ez is változhat a konkrét útszakaszok és a jelzések szerint. Lakott területen kívüli mellékutakon, főszabály szerint 70 km/órával haladhatunk.

Sebességhatárok más járműveknek

A kismotorok (50 cm³ alatti hengerűrtartalommal rendelkező motorok) maximális sebességkorlátozása lakott területen 45 km/óra, lakott területen kívül pedig 90 km/óra.

Gépjárművek, amelyek össztömege meghaladja a 3,5 tonnát, különböző sebességkorlátozásoknak lehetnek alávetve, például autópályán jellemzően 80 km/órával haladhatnak.

Az úton különféle jelzőtáblák és jelzések is meghatározhatják a megengedett maximális sebességet. Például munkaterületek vagy veszélyes kanyarok esetén csökkentett sebesség lehet érvényben.

Fontos, hogy mindig figyeljük a közlekedési jelzéseket és táblákat, mivel ezek meghatározzák az adott útszakaszra vonatkozó érvényes sebességkorlátozásokat. Az is fontos, hogy idővel ezek a szabályok változhatnak, ezért mindig érdemes tájékozódni a legfrissebb jogszabályokról és rendeletekről.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5