Skip to main content
Radaway zuhanytálca fenntarthatóság

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Ahhoz, hogy a fenntarthatóság jegyében legyünk képesek gondolkodni, és átalakítani fürdőszobánkat, először meg kell érteni, mint jelent maga a kifejezés, hogy fenntartható fejlődés! 

És milyen elv alapján kell élni és gondolkodni ahhoz, hogy a folyamat létrejöhessen?

Ez a cikk segítségül szolgál azoknak az olvasóknak, akiknek céljuk, hogy a felújítások, építések során fürdőszobájuk a fenntarthatósági elvek alapján valósuljon meg. Érdemes vásárláskor is minden hasznos információt megtudni egy termékről; milyen eljárással készült, milyen technológiákon ment keresztül, és milyen módon jutott el a fogyasztókhoz. Természetesen a piac eredményessége függ a profittól, ezért a gazdasági fejődés fontos tényező, de nem mindegy, milyen módon és elvek alapján érjük el céljainkat. A fenntarthatóság egy életstílussá forrta ki magát, melynek jegyében - a jövő érdekében -, ma már sokan élnek és gondolkodnak.

Fenntartható fejlődés - fenntarthatóság

„A fenntartható fejlődés olyan fejlődési folyamat, illetve szervezési elv, ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.” Fürdőszobák esetén is elmondható, hogy a fenntarthatóság jegyében előállított termékek abban különböznek más elvek alapján készültektől, hogy a környezet elhasználódása nélkül, a természeti források fenntartásával érhető el a gazdasági fejlődés. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy ha fürdőszoba felújításra, építésre kerül sor, többféle módon is tehetünk környezetünk megóvása, a fenntarthatóság érdekében.

Fenntartható fürdőszoba létrejötte érdekében…

A fenntartható fejlődés alapja, ha anyagforgalma körkörös, illeszkedik a természet rendjébe. Ezért az újrahasznosítás (recycling) egy fontos tényező a fürdőszoba tervezése során! A természet újratermelődése és a társadalom általi fogyasztás aránya eltolódott, túlfogyasztás alakult ki. Olyan körfolyamat nem tud létrejönni, amelyben egyáltalán nem képződik hulladék, de törekednünk kell arra, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsuk energiafelhasználásunkat, ezáltal kevesebb hulladékhő képződik. Ebben segítségünkre lehet az újrahasznosítás és az okos megoldás.

Okos megoldások

Például mozgásérzékelős világítás segítségével nem fordulhat elő, hogy égve felejtjük a villanyt.

A vízfogyasztás csökkentése elsődleges cél, hiszen a világban már sok helyen vízhiánnyal küzdenek. Ennek érdekében infrás csaptelep segítségével elkerülhető a felesleges vízfogyasztás, hiszen csak akkor folyik, ha a kezet érzékeli.

WC használat során is törekedhetünk a gazdaságosságra! Erre jó megoldás a kétállású öblítő tartály, amely 3, illetve 6 literes öblítést tesz lehetővé a 2 nyomógomb segítségével.

Egy úgynevezett AirPower rendszerrel a zuhany vízsugártárcsája nagy felületen szívja be a levegőt, így felkavarja és dúsítja a vízcseppeket, ezáltal csökken a vízfogyasztás zuhanyozás közben, mellyel energiát spórolhatunk meg.

Élj hulladék mentesen! - Zero waste

Manapság sok minden kapható, ami az újrahasznosítás jegyében készült. E technológia alkalmazása már az akril kádak területén is jelen van. De egészen apró kis dolgokkal is jelezhetjük, hogy számunkra fontos, hogy a fenntarthatóság elvét kövessük. Erre is vannak példák, nézzünk néhányat!

A mosószer, amivel mosunk, bekerül a vízbe, ezáltal a természetbe, ezért nem mindegy, mit használunk (környezetbarát a mosószóda, mosódió, mosótojás stb.), és a csomagolást, ha lehet, hanyagoljuk!

A fogkefe élettartama hosszabb, mint a miénk (lebomlás szempontjából), és ráadásul évente többet is elhasználunk. Válasszunk bambusz fogkefét vagy olyat, ami újrahasznosított műanyagból készült!

A fogkrémből is van már zöld opció, ami nekünk és a Földnek is jó! A faszénporos fogtabletta is érdekes megoldás, ráadásul üveg kiszerelésben kapható, tehát ez is egy jó, műanyagmentes megoldás.

A durva vegyszerek nem jók sem bőrünknek, sem pedig környezetünknek! És a műanyag csomagolás „megfojtja” a bolygót. Ezért tudatos vásárlóként döntsünk helyesen, mindegy, hogy tusfürdőről, testápolóról, samponról vagy tisztítószerről van szó! A szappan, a fürdőbomba és az ecet is jó megoldás lehet.

Sok mindent át kell gondolni egy fürdőszoba kapcsán. Ha például már eldöntöttük, hogy nem kádfürdőre vágyunk, hanem inkább a zuhanyozást preferáljuk, azzal a döntésünkkel időt, energiát és feltehetőleg vizet spórolhatunk meg. Tegyük fel magunknak a kérdéseket, ami alapján majd kirajzolódik a valóság, hogy mi az álmunk, és abból mi valósulhat meg! Figyeljünk minden részletre, amivel időt, energiát, pénzt spórolhatunk meg! Például nem mindegy, hogy tálcás vagy anélküli zuhanykabint szeretnénk, hiszen a tálca nélküli esetén a zuhany alja maga a fürdőszoba burkolata. Többek között a Radaway zuhanytálcák vásárlása kapcsán is szembesülhetünk azzal, hogy még a formáról is döntenünk kell, hiszen íves, szögletes, aszimmetrikus egyaránt létezik. Majd az anyagösszetételt megvizsgálva, nézzük meg azt is, mennyi a Radaway termékek ára!

Összegzés

Akinek fontos a fenntarthatóság, győződjön meg a vásárolni kívánt termék gyártási folyamatáról! Valamint beépítéskor is a fenntarthatóság elvét követve tervezze meg a munkálatokat! És a használat során továbbra is ezen az úton haladva vizet, energiát, időt spórolhat meg, ha okosan használja fürdőszobáját! Apró dolgokkal is üzenhetjük, hogy amit teszünk, jövőnk érdekében tesszük. Egyszerű példákkal élve próbáltuk megfogalmazni a zero waste jelentését, üzenetét. Melyek alkalmazásával a fürdőszobában, sokat tehetünk bolygónk, ezáltal az emberiség jövője érdekében!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Thiha Soe - pexels

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x) 

TOP 5