Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Michigani Egyetem tudósai a mesterséges intelligencia alkalmazásával kutatják, hogy a különböző ugatási hangok milyen érzelmeket fejeznek ki, legyen szó játékos kedvről vagy haragról, írja az economix. 

A kutatók nem csak az érzelmeket próbálják megfejteni, hanem azt is, hogy a gépi intelligencia képes-e pusztán a hang alapján meghatározni egy kutya életkorát, nemét és fajtáját.

hirdetés

A projektben a tudósok az emberi beszéd felismerésére kifejlesztett számítógépes modelleket alkalmaztak újra, hogy jobban megértsék a kutyák közötti kommunikációt, írja a BBC.

Az emberi nyelv finomságainak megértése terén elért előrehaladások után most a kutyák hangjaira koncentrálnak, amelyekhez még nem áll rendelkezésre olyan adatbázis, mint az emberi hangok esetében.

Artem Abzaliev, a tanulmány vezető szerzője szerint az emberi beszéd elemzésére használt módszerek alkalmazhatóak az állati hangokra is. A kutatás során kifejlesztett rendszerrel, amelyet gépi tanulási algoritmusokkal tápláltak, a modell 70%-os pontossággal képes volt a kutyák ugatásának jelentését értelmezni. Ez a felfedezés új távlatokat nyithat az állatok és emberek közötti kommunikációban. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Első alkalommal beszélgettek tudósok egy bálnával

Japán tudósok azt állítják, értik a csirkék nyelvét

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Sofia Huges képe a Pixabay -en.

TOP 5