Skip to main content
Csernobil kutya sugárzás genetikai elváltozás

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Teljesen megváltozott a hajdani atomkatasztrófa helyszínén élő kóbor kutyák genetikája, derült ki egy nemrég megjelent tanulmányból. 

A történelem

Az 1986-os kitelepítés során több mint 100.000 embert menekítettek ki a hatóságok, közben azonban sok kutya maradt a helyszínen, és onnantól kezdve úgy élt, ahogy tudott. Magukra, az ember nélkül maradtak.

hirdetés

A jelen

Manapság 800 körül lehet azon négylábúak száma, amik a térségben élnek, becsülték meg tudósok a számukat.

Az állatokból vett vérminták alapján a szakemberek megállapították, hogy az ebek genetikája jelentősen eltér fajtársaiéktól, ami feltehetőleg a sugárzás következménye.

Attól függően, hogy milyen távolságra élnek az egyes populációk a sugárzás helyszínétől, a genetikai elváltozás is különböző, áll a tanulmányban.

Az elváltozások kapcsán a tudósok azt is megállapították, hogy sok kutya hasonló tüneteket mutat, mint amiket hajdan Japánban tapasztaltak, pl. fejlődési rendellenességet vagy szürkehályog megjelenését.

Virágzik az élet Csernobilban?

Korábban arról írt a sajtó, egész pontosan 2019-ben, hogy a katasztrófa helyszínén a „halál után virágzik az élet“, Csernobil környéke gazdag biodiverzitással rendelkezik. Ez azonban nyilvánvalóan csak a látszat, a pozitív változások mellett a negatívak is jelen vannak. Továbbra is, változatlanul...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Senki sem számított arra, mivé változtatja Csernobilt a katasztrófa

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Kev képe a Pixabay -en. 

TOP 5