Skip to main content

Korábbi cikkeinkben hírt adtunk arról, hogy az ember hogyan akarja a megapoliszba hozni a természetet, hiszen az emberiség jelentős hányada már ma is olyan városokban él, melyek alig rendelkeznek zöld foltokkal, betondzsungel és kőrengeteg az egész. Így természetes környezetet jelentene a már épülő Bosco Verticale, vagyis a Függőleges Erdő, valamint a mezőgazdasági funkciót is megtestesítő vertikális farm, mely Európában először a svédországi Linköpingben kezdene zöldségeket és gyümölcsöt termelni az ott élő embereknek.

Hírt adtunk arról is, pl. New York hogy próbál küzdeni a városi hősziget-effektussal. Amellett, hogy egyes épületeket fehérre fest, soknak a tetejét olyan kerttel fedi be, ahol akár a lakóház élelmiszer ellátásához szükséges növények is termeszthetők.

Érdekes elképzelés ugyanakkor a parkokat a föld alá ”temetni”, egy metrómegálló alatti térben egyes elképzelések szerint ez is megvalósítható.

Látszik tehát, hogy az ember, ahol kihasználható ma már a terület, oda egyre inkább természetes környezetet akar telepíteni, mely akár hasznos is lehet. Hasznos lehet már csak azért is, mert ha a mezőgazdaság egy része a városba telepíthető, az ott lakók részben vagy egészben önellátók lehetnek, emellett mérséklik a városi és országúti közlekedésből származó karbon kibocsátást is. A növényzet természetes takarót képezve, nyáron hűti a nappal felforrósodott és éjszaka lehűlni képtelen kőrengeteget, mellesleg rovaroknak, kisebb állatoknak, madaraknak teremt életteret.

Életteret, egyfajta ökoszisztémát azonban az ötlettel előálló Waterstudio szerint jóval nagyobb méretekben is lehetne teremteni. Ezzel az ember visszaadná más élőlényeknek a tőlük elvett életterüket, hiszen eddig szinte kizárólag csak saját magának épített környezetet, elpusztítva ezzel azt a természetes területet, ahol eredetileg növények és állatok is élhetnek.

A tervnek van egy további sajátossága is. Nem kétséges, milyen üde foltok varázsolhatók a nagyvárosba mindezzel az új építészettel, ha belegondolunk, az olajfúrótornyok működéséhez hasonlóan mennyi Tengeri Fa lenne telepíthető a part menti öblökbe. A tervek alapján a tengeri fákat ugyanis olajipari vállalatok hoznák létre, szemléltetve ezzel megváltozott környezettudatosságukat.

Nem kétséges az sem, milyen frissítő hatással lehet egy ilyen épület a megapolisz számára, hisz a város tengeri partvidéke teljesen kizöldülhetne, mesterséges dzsungelt teremtve ezzel a ”vizes peremvidéken”. Mint minden dzsungel, mindemellett az építmény csökkenthetné a város CO2 kibocsátását és tisztíthatná annak levegőjét is. Egyszóval gyönyörű és hasznos természetes környezetet kölcsönözhetne a városlakóknak.

A mesterségesen létrehozott természetes környezet nemcsak a tengeri álaltoknak nyújtana otthont, hanem, ahogy a képen is látszik, ”szintenként” számos szárazföldi állatfajnak, pl. méheknek, denevéreknek, madaraknak, kisebb emlősöknek is. Ez az élettér viszont kizárólag az állatok számára készülne, emberi jelenléttől elhatároltan.

A Tengeri fa ugyanakkor nyújthatná azokat a funkciókat is, amit bármelyik közpark, egyben turisztikai látványosság is lehetne, mely bevételt termelhetne, a tervek szerint a tengeri fák azonban kizárólag mesterséges ökosszisztémaként funkcionálnának.

Az olajvállalatok már régóta ismerik azt a technológiát, mellyel ilyen mesterséges szigetek életre hívhatók. Meg is építhetik a tengeri fákat, ellensúlyozandó azt a tevékenységüket, mellyel korábban számos ökoszisztémát tönkretettek. A multinacionális vállalatok ezzel bizonyíthatnák az egyelőre egyáltalán nem létező zöldtudatosságukat.

Az ötlet kétségkívül nem rossz kezdeményezés. Remélhetőleg, lesz is belőle már a közeljövőben modell értékű projekt. Ismerve sajnos azonban az olajipari vállalatokat, vélhetően nem mesterséges tengeri fák megalkotását fognak fáradozni, hanem az olaj kitermelésén. Az hoz csak nekik ugyanis profitot.

Forrás:
http://www.urbalize.com/post/15527552925/waterstudio-has-designed-a-new-concept-for-high
http://nazmiyalantiquerugs.com/blog/2012/01/eco-friendly-architecture-waterstudio-sea-trees/ 

Kapcsolódó anyagaink:
Csak az ég felé lehet kiterjeszteni a mezőgazdaságot? Mi az a vertikális farm? (Videó)
Vertikális Farm Svédországban – A jövő fenntartható mezőgazdasága toronyépületekben
A világ első függőleges erdője
Zöld tetők: New York is beáll a sorba
Földalatti kert a Delancey utcánál New Yorkban
http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/473-foldalatti-kert-a-delancey-utcanal-new-yorkban

TOP 5