Skip to main content
Neom megaváros Szaúd-Arábia

Kép forrása: NEOM

Szaúd-Arábia újabb bejelentést tett az évek óta tervezett, futurisztikus megavárosával kapcsolatban

Neom

A Neom névre keresztelt projekt keretében ugyanis az olajkirályság megépítené a világ legnagyobb épületét.

hirdetés

Szaúd-Arábia az eddig tervezettnél is látványosabb fejlesztéseket hajtana végre a Neom névre keresztelt projekt keretein belül. Az eredetileg 2017-ben bejelentett terv egy olyan óriásmetropoliszról szól, amely 2030-ra készülne el teljesen, és összesen 500 milliárd dollárba kerül.

Az eredeti terv szerint több különböző fejlesztés lett volna a területen, melyeket összeköt majd egy szupergyors földalatti vasút.

A TERV AZONBAN MOST ANNYIBAN MÓDOSULT, HOGY A PROJEKT KERETEIN BELÜL MEGÉPÜLNE EGY TÖBB KILOMÉTER SZÉLESSÉGBEN ELTERÜLŐ ÉPÜLETEGYÜTTES, MELYNEK KÖZÉPPONTJÁT KÉT, 500 MÉTER MAGAS IKER FELHŐKARCOLÓ ADNÁ– írja a The Richest.

Az épületegyüttes a Vörös-tengertől a sivatagig nyúlna el, és a lakóingatlanoktól az irodahelyekig számos különböző funkciót töltene be.

A Neom megvalósításán egyébként a szaúdi állam a kaliforniai székhelyű Morphosis építési irodával dolgozik együtt. A projekt eredetileg 200 milliárd dollárba került volna, de a tervezett költségek mára több mint megkétszereződtek. A Neom része annak a nagyszabású tervnek, amelynek eredményeként Szaúd-Arábia 2030-ra jelentősen csökkenteni kívánja a kőolajtól való gazdasági függőségét.

Bár a két, 500 méter magas toronynál lesznek magasabb épületek a világon, ha minden a terv szerint halad, ez az épületegyüttes lehet a világ legnagyobb kiterjedésű épülete.

A JELENLEGI VILÁGELSŐ AZ 1,75 MILLIÓ NÉGYZETMÉTEREN ELTERÜLŐ NEW CENTURY GLOBAL COMPLEX NEVŰ SOKFUNKCIÓS KOMPLEXUM, A KÍNAI CSENGTUBAN.

World Atlas összesítése alapján a világ harmadik legnagyobb épülete viszont már most is Szaúd-Arábiában található. Ez az Abrádzs al-Bajt nevű épületegyüttes (1,57 millió négyzetméter), amely Mekka városában áll, és hét felhőkarcolót foglal magában. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Szaúd-Arábia tiszta energiával működő, futurisztikus várost épít a sivatagban

Hatmilliárd dollárból épülhet meg az afrikai szuperváros

Forrás- Nyitókép forrása: NEOM

TOP 5