Skip to main content

 

Bár a világ több országában betiltották már a kocsiban való dohányzást, ha abban gyerek is ül, ennek ellenére az autóban ülés a gyerekek számára több veszélyt hordoz a légszennyeződésből felhalmozódó mérgező anyagok miatt, mint ha a szabad levegőn, kerékpárral vagy gyalog vinnék őket, vagy mennének az óvodába, illetve az iskolába.

David King professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója azt mondta a Guardiannek, hogy a gyaloglás vagy a kerékpározás sokkal jobbat tesz a gyerekek egészségének – a testmozgás hasznos hatásán túl –, mint az autóval utazás.

hirdetés

Károsítja a fejlődő tüdőt és a DNS-t is

A légszennyezettségről már régóta tudott, hogy károsítja a gyerekek fejlődő tüdejét, de a közelmúltbeli kutatások azt is kimutatták, hogy rontja a fiatalok tanulási teljesítményét és valószínűleg károsítja a DNS-üket is.

„A járművek hátsó ülésein ülő gyerekeket jóval nagyobb valószínűséggel éri veszélyes mértékű légszennyezés" – mondta King. „Vezethet valaki kevésbé szennyező autót, de a gyerekek egy olyan dobozban ülnek, amely az összes környező autóból begyűjti a mérgező szennyező anyagokat."

Hagyjuk otthon az autót

„A legjobb megoldás az egészségünk számára, ha otthon hagyjuk az autókat" – mondta King. „Kimutatták, hogy a gyaloglás és a kerékpározás egészségügyi előnyei jóval felülmúlják az eközben belélegzett szennyező anyagok jelentette negatívumokat."

A szennyező anyagok koncentrációja 9-12-szerese a kocsiban, mint kívül"

– mondta Stephen Holgate professzor, asztmaspecialista.

Tehát jóval kevesebb mérget szívunk be, ha gyalogolunk vagy kerékpározunk, illetve így visszük a gyerekeinket is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5