Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120314a1_vesd_bele_magad.jpg

A napokban nyilatkozott szemléletformáló programjáról az m1 Ma reggel c. műsorában a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnöke, Mikula Lajos. Lényegét tekintve a szövetség célja nem más, mint az emberek figyelmének felhívása arra, hogy ha van egy kis földje, kertje, ott megtermelhető az a zöldség vagy gyümölcs, ami a család éves ellátásához szükséges. Ez www.utajovobe.eu oldalunk tematikája szerint nem más, mint önfenntartásra, fenntartható fejlesztésre való nevelés.

„Szeretnénk, ha a gyerekek felfedezhetnék a saját maguk által ültetett, gondozott és betakarított zöldségek zamatát, valamint a kertészkedés örömét -- mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Tiszaigaron, ahol Mikula Lajossal, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) ügyvezető elnökével a Vesd bele magad! program keretében vetőmagcsomagokat adott át a helyi általános iskola diákjainak.”

A nevelés nemcsak azért fontos, mert ez által bármely kisdiák elsajátíthatja, mik az alapvető ismeretek ahhoz, hogy eltarthassa saját magát, (és majd felnővén családját) a „háztájiban”, hanem azért is, mert ez lehet az a kezdőlépés, melynek kapcsán a tanuló későbbi tanulmányai befejeztével elsajátíthatja azokat az a környezet, természetvédelmi, hulladékgazdálkodási alapismeretek is, melyek nélkül a XXI. században már nem lesz képes megélni. Egy környezettudatosan gondolkodó állampolgár uis kétségtelenül jobban tud érvényesülni az új évszázad gazdasági, politikai és társadalmi rendjében, mint egy tudatlan.

A programról információkat részletesebben a http://www.agrya.hu honlapon és az m1 videótárában lehet szerezni. http://premier.mtv.hu/Hirek/2012/03/13/09/Vesd_bele_magad_.aspx Itt többek között az is elhangzik, hogy „önkéntes” pedagógusok nélkül a kezdeményezés nem lenne kivitelezhető. Igencsak megfontolandó ez által, hogy nem kellene-e fiatal gazdák programját beépíteni a hivatalos tanrendbe. Úgy, hogy minden iskolába eljusson az üzenet.

Ugyanezen tudásra építve helyi kezdeményezések is megfigyelhetők ma Magyarországon, ami szintén megoldást nyújthat, e helyt azonban „önkéntes” polgármesterekre van szükség. Pl. Rozsályon, ahol saját tulajdonban lévő termőföldet feltételezve, az önkormányzat képes ingyenesen működtetni az iskolai menzát. Megteremtvén ez által a korszerű és helyes táplálkozás lehetőségét is, és még valamit. Rozsályon mindenki érti azt is, hogy a globalizált világban egy ilyen kis település fenn tud úgy maradni, fenntartható módon képes úgy fejleszteni, hogy ne legyen szüksége a vegyszerrel kezelt áruházi, jórészt külföldi zöldségekre és gyümölcsökre, ebből készült egyéb globális (és drágább) termékekre. (http://www.utajovobe.eu/hirek/elelmezes/234-rozsaly)

A példa ragadós. Március 6-án és 7-én Gyulajon forgatott a Hír TV Keresztmetszet című műsorának stábja. A téma elsősorban a "Nyúl-unk a munkáért!" program volt, de ezen a szálon elindulva részletesen bemutatják a teljes gyulaji közösségi gazdálkodási és gazdálkodásra nevelő óvodai és iskolai rendszert. (A Gyulajról készült kisfilm március 11-én este már adásba is került (http://mno.hu/hirtv_musorok/keresztmetszet-2764 - 12 perc 55 mp-nél kezdődik a gyulaji híradás), ismétlésére három időpontban: hétfőn (márc. 12.) 15.30-kor, kedden (márc. 13.) 14.05-kor, valamint csütörtökön (márc. 15.) 9.05-kor kerül sor.)


Béer

Kapcsolódó anyagaink:
Mi az, hogy nincs jonatán alma? – Fémzárasat vagy szabadat? (Kiváló film a Védegylettől) - http://www.utajovobe.eu/hirek/elelmezes/299-mi-az-hogy-nincs-jonatan-alma
Járj a piacra! - A Tudatos Vásárlók és a Zöld Pók filmje - http://www.utajovobe.eu/hirek/elelmezes/325-vasarolj-helyi-termeketPiacra ki – A HUMUSZ filmje – Az őstermelői piacok létjogosultsága a fenntartható fejlődés szemszögéből - http://www.utajovobe.eu/hirek/elelmezes/332-piacra-ki-a-humusz-filmje-az-ostermeloi-piacok-letjogosultsaga-a-fenntarthato-fejlodes-szemszogebol
Piacra ki – Az őstermelői piacok létjogosultsága II. rész – Alternatívák - http://www.utajovobe.eu/hirek/elelmezes/336-piacra-ki-az-ostermeloi-piacok-letjogosultsaga-ii-resz-alternativakA legkisebb piac is számít – Illegális piacok is? Hogy is van ez? - http://www.utajovobe.eu/hirek/elelmezes/339-a-legkisebb-piac-is-szamit-illegalis-piacok-is-hogy-is-van-ez