Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120325d1_magyar_viztisztito_elm.jpgA honvédelmi tárca egyik cége által kifejlesztett új víztisztító anyag több száz település életét könnyítheti meg - írja a Híradó.hu.

Ami szinte mindenhol természetes, az sok helyen még komoly gondot okoz: a megengedettnél magasabb arzéntartalma miatt a kutak vize még mindig veszélyes lehet például az Alföld több pontján. Az uniós előírás ellenére az önkormányzatok nem oldották meg az arzénmentesítést, mert nem biztosították az unió által támogatott beruházásokhoz szükséges önrészt, így a kormány átvállalta a nem kis feladatot. A rákkeltő arzén négyszáz, a nitrát-, a bór- és ammóniumion további nyolcszázhuszonhárom település lakóit veszélyezteti.

Az ivóvízben található káros anyagok a nyugat-európai és a tengerparti országoktól eltérően Magyarországon természetes úton vannak jelen a talajban. A probléma miatt Békés megyébe Romániából érkezik az iható víz. Más területeken azonban szükséges az arzénmentesítő technológiák használata, amelyekhez az önrészt a kormányzat átvállalta. Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár ennek kapcsán a 180 percben elmondta, központi árszabályozás lesz, nem kell attól tartani, hogy a káros anyaggal szennyezett vizek tisztítása olyan jelentős mértékben megnövelné a vízdíjat, hogy azt az emberek ne tudják kifizetni.

A Magyar Víztisztító Konzorciumot vezető társaság a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI). A cég igazgatóságának elnöke, Borbíró Zoltán a 180 percben elmondta, a HM EI 2008 óta foglalkozik az arzénmentesítéssel, és mára sikerült kifejleszteniük egy olyan abszorbens anyagot, amely az eddigi technológiáknál lényegesen környezetbarátabb módon és olcsóbban semlegesíti az arzént a vízben. Ezenkívül az új anyag számos más vegyülettől, illetve káros anyagtól, így a foszfátoktól, ammóniától is megszabadítja a vizet. A HM EI által kifejlesztett, mérgeket, káros összetevőket kiszűrő abszorbens anyagot gabonafélékből állítják elő.

A feladat elvégzéséhez alkalmas új berendezés mobil, vagyis konténerbe helyezhető és bárhová telepíthető. Eddig egy készüléket helyeztek ki, a próbaterület az egyik legszennyezettebb vizű térség, Szeghalom vidéke, az első itteni mérési eredmények nagyon biztatóak: a berendezés hatodára csökkentette a rossz minőségű víz arzéntartalmát. A HM EI készen áll a további készülékek kihelyezésére, ennek előfeltétele, hogy az önkormányzati társulások pályázzanak a forrásokra – mondta el Borbíró Zoltán a 180 percben.

(Forrás: Vedd a Magyart, Kossuth Rádió, Híradó.hu)