Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

mazogazdasagtehen.jpgA Magyarországon működő, 20-nál több embert foglalkoztató cégek 17 százaléka vállal önkéntesen környezetvédelmi költségeket - derül ki a GKI gazdaságkutató Fenntartható Fejlődés Évkönyvéből. Csaknem minden második vállalkozás esetében felmerülnek költségek környezetvédelmi kötelezettségek miatt.

A gazdaságkutató a 20 fő feletti hazai vállalkozások körében végzett felmérést. A szervezet tájékoztatása szerint az anyagi és személyi ráfordításokat is ideértve, az egy alkalmazottra jutó költségek a mezőgazdaságban a legmagasabbak.

Összességében a termelő-gyártó, illetve az ilyen cégek termékeit forgalmazó vállalkozások esetében a legjelentősebb az erre fordított kiadás. 2011-re a költségek 0,4 százalékos nominális emelkedése reálértelemben 3,5 százalékos csökkenést jelent 2010-hez képest.
A vállalkozások önkéntes, környezetvédelemmel összefüggő vállalásaikat összegszerűen 2011-ben sem kívánták érdemben növelni.Tízből kilenc válaszadó 2011-ben az előző évi szinten tartotta ezen kiadásait. Az összességében csaknem 2 százalékos nominális emelkedés ugyanakkor magasabb, mint a kötelező kiadások esetében várt változás, de reálértelemben ez is csökkenés 2010-hez képest.

A GKI második alkalommal készítette el a kiadványt, a Fenntartható Fejlődés Évkönyv 2011 a Tiszai Vegyi Kombinát együttműködésében készült. Az előzőhöz képest újdonság, hogy az évkönyv második része bemutatja a 20 fő feletti magyarországi vállalkozások - elsősorban a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos - tudatosságát, terveit, preferenciáit és várható
ráfordításait. Az információkat tavaly a negyedik negyedévben reprezentatív felmérések során gyűjtötték össze.

Forrás: http://www.agromonitor.hu/index.php/mezo/35-mezo/7406-a-mezgazdasagban-a-legnagyobbak-az-egy-fre-juto-koernyezetvedelmi-koeltsegek